@antonymous: z tych wszystkich powiedzeń to ma najwięcej sensu ale oczywiście nie dosłownie, im większy zespół tym ciężej skoordynować i spada wydajność
i każde chamstwo czy agresja już jest uzasadnione w oczach autora takich arcymądrych słów
@melquiades: Niekoniecznie. W tym przysłowiu chodzi po prostu o to, że jeśli zaczynasz, kozakujesz, szukasz dymu i generalnie w jakiś sposób prowokujesz, to wzrasta szansa na to, że trafisz na kogoś, kto postanowi Cię zresetować. W szerszym rozumieniu: wszelkie niewłaściwe czyny/decyzje/zachowania mogą przynieść w przyszłości bolesne konsekwencje.
@noszekalosze: o to to. Albo wymyślił to biedak z syndromem wyparcia albo elity żeby robactwo się nie buntowało. Pieniądze dają wolność a wolność to szczęście.
@Zuleyka_z_Koviru: To powiedzenie znaczy, że RZEKA NIGDY NIE JEST TAKA SAMA, BO SIĘ ZMIENIA ( ಠ_ಠ)
Jezuuuuuu
„Niepodobna wstąpić dwukrotnie do tej samej rzeki" - pisał Heraklit myśląc o tym, że woda w rzece, do której weszliśmy po raz pierwszy dawno odpłynęła, a woda do której wejdziemy po raz drugi, jest już inną wodą.
wyjątek potwierdza regułę - przecież to jest tak głupie, że koniec świata
@tempname0626: To jest akurat stara rzymska reguła prawna, która na p0lskim robackim gruncie została przerobiona na idiotyczne pRzYsłOwIE ludowe. W cywilizowanym oryginale chodzi o sytuacje w stylu "w weekendy parkowanie tutaj jest zabronione", tj. podanie wyjątku implikuje istnienie jakiejś reguły: jeśli tylko w weekendy jest zabronione, to znaczy że przez resztę tygodnia jest dozwolone (bo gdyby również było zabronione,
@salad_fingers: :O dziękuje za tę ciekawostkę, nigdy nie spojrzałem na to przysłowie w ten sposób ale to może przez to, że jak je słyszałem, to najczęściej w wydaniu jako tłumaczenie "o hui,powinno wyjsc inaczej" Ewentualnie jako argument mojej polonistki na zawiłości ortograficzne
@Ayessare: to akurat zostało wypaczone i jest zle używane, powinno brzmieć : „niech winny się tłumaczy”, czyli ze winna osoba powinna się w tej chwili przyznać i jako jedyna powinna się tłumaczyć.
@bastianbastiante: no właśnie. Rzeczywistość wygląda natomiast tak że to niewinny będzie się najbardziej tłumaczył bo jemu właśnie zależy żeby wszystkie niuanse zostały wyjaśnione a prawda odkryta. Winny w tym czasie będzie omijał temat bagatelizował i ogólnie robil wszystko żeby sprawa przyschla i ludzie o niej zapomnieli.
@bastianbastiante: Nie do końca. To "przysłowie" odnosi się do przypadku, kiedy jeszcze przed rzuceniem jakiegokolwiek oskarżenia (np. "zostawiłem na stole talerzyk z ciastkami a teraz jest pusty") jakaś osoba się od razu rzuca do obrony i tłumaczeń ("to nie ja zjadłem bo akurat byłem w innym pokoju oglądałem telewizor"). Ta nadgorliwość sugerować ma, że faktycznie ten ktoś ma coś na sumieniu.
Ja zaczynam: "co cię nie zabije to cię wzmocni"
#przyslowia #heheszki #bekazpisu #bekazlewactwa #bekazprawakow #polska
@OdmieniecGerwant: hehe dobre o tego zaczynałem poprzednią nitkę
@melquiades: Niekoniecznie. W tym przysłowiu chodzi po prostu o to, że jeśli zaczynasz, kozakujesz, szukasz dymu i generalnie w jakiś sposób prowokujesz, to wzrasta szansa na to, że trafisz na kogoś, kto postanowi Cię zresetować. W szerszym rozumieniu: wszelkie niewłaściwe czyny/decyzje/zachowania mogą przynieść w przyszłości bolesne konsekwencje.
@marcinpodlas8: super tagi do wpisu (╯°□°)╯︵ ┻━┻ to już naprawdę trzeba mieć coś z głową żeby wszędzie wciskać politykę
Nie istnieje głupsze powiedzenie od tego, które wpisałem i proszę nawet z tym nie handlować ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Jezuuuuuu
Nieprawda, bo jak już Jan Kochanowski pisał: Przed i po szkodzie tak samo głupi.
@mirun1717: żony i teściowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@benlinus: To akurat jest całkiem prawdziwe
@tempname0626: To jest akurat stara rzymska reguła prawna, która na p0lskim robackim gruncie została przerobiona na idiotyczne pRzYsłOwIE ludowe. W cywilizowanym oryginale chodzi o sytuacje w stylu "w weekendy parkowanie tutaj jest zabronione", tj. podanie wyjątku implikuje istnienie jakiejś reguły: jeśli tylko w weekendy jest zabronione, to znaczy że przez resztę tygodnia jest dozwolone (bo gdyby również było zabronione,
Chyba zasiał wiatr bijąc kogos a zebrał burzedostawajac #!$%@?
@bobikufel: lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć