Wpis z mikrobloga

a co jak będziesz musiał zapłacić okup za członka rodziny w ciągu 24h?

@Manden: Ustawię się z porywaczami na odbiór kasy, dam reklamówkę z fałszywkami, przyczaję się w krzakach, porwę porywacza i dokonamy wymiany zakładników ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Dzięki za szczegółową odpowiedź. Sam inwestuje w długiej perspektywie więc nie muszę robić żadnych oszałamiających ruchów. Już nie tracenie pieniędzy (uwzględniając inflacje) mnie zadowoli więc może i faktycznie warto się przyjrzeć państwowym obligacjom.
  • Odpowiedz
Możesz też popatrzeć na produkty strukturyzowane: BNP Paribas co miesiąc ma nową ofertę, gdzie zazwyczaj cześć lub całośc kapitału jest gwarantowana, a zysk jest zazwyczaj dobry (choć w tym miesiącu się nie popisali).

@Filipterka25: To te struktury gdzie niejako zakładasz się z bankiem o poziom jakiegoś wskaźnika? Jestem dość sceptycznie nastawiony do takich wynalazków.
  • Odpowiedz
Musi być od ręki, natychmiast

@normanos: To załatwia zatrzymanie kilku pensji na koncie w banku.

Inna rzecz, że nie bardzo widzę szansę na coś, co a) wymaga kasy natychmiast i b) przekracza możliwości karty kredytowej (bierzesz kasę z karty, cashujesz coś co scachujesz w trzy dni i było przewidziane na nagłe wypadki, spłacasz kartę).
  • Odpowiedz
@Filipterka25:

- mam inny workflow kasy i na koncie nie trzymam kilku pensji tylko średnią tego co potrzebuje moja rodzina. Nie chce mieć tam kilku pensji, bo nie są one tam potrzebne, bo jest to tylko ryzyko, że zaraz się stracą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- karty kredytowe mają opłaty za wypłatę gotówki, poza tym KK używamy do "bieżacych wydatków życiowych" więc wraz z każdym dniem
  • Odpowiedz
- karty kredytowe mają opłaty za wypłatę gotówki, poza tym KK używamy do "bieżacych wydatków życiowych" więc wraz z każdym dniem limit tam się zmniejsza aż pod koniec mca jest prawie pod korek. Wpadnięcie wtedy z sytuacją awaryjną było by problematyczne.

@normanos: Wszystko zależy, ile ta rezerwa na nagłe wypadki ma wynosić i jak często jest wykorzystywana - sensu trzymania dużej gotówki na koncie nie ma (inb4: owszem, trzymam, ale
  • Odpowiedz
@Filipterka25: dużej nie trzymam, z pól wypłaty może ( ͡° ͜ʖ ͡°) to tylko na takie uber nagle sprawy. Jako, że z premedytacja utrzymuje taki średni stan naszych wydatków to czasami trafi się miesiąc gdzie muszę dobrać z awaryjnego.

tak, sprawdza sie, wypracowany po wielu latach i wielu modyfikacjach.
  • Odpowiedz