Wpis z mikrobloga

Mam stary komputer do gier z około 2013 roku z chłodzeniem wodnym, jest tam obecnie karta 780 Ti i na allegro jest parę ofert na GTX 1080 ti z blokiem wodnym za około 800 zł. Czy zakup takiej karty w celu jej zamiany żeby pograć w jakieś nowsze gierki to dobry pomysł? Nie muszę grać w 4k i mieć Ray tracing, byleby jakoś w miarę działało. #pytanie #komputery #informatyka #kartygraficzne #nvidia #gry
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@dnbmaniac to jest i5 czwartej generacji, kiedyś w sklepie komputerowym mi powiedzieli żebym lepszej karty na pewno do tego nie kupował. Ja bym grał w 1080p, więc w takiej rozdzielczości nawet cyberpunk by chodził w miarę
  • Odpowiedz
1080Ti to karta wydajniejsza od rtx 2060 więc w wiele gier pograsz w FHD nowych. w większosć w sumie, nie na wysokich, ale pograsz.
pomijając te które się nie włączą bez sprzętowego wsparcia RT xd

nie wiem tylko czy 1080Ti to optymalny wybór w tej cenie, jakoś wątpie.
@Anon2139:
  • Odpowiedz
pomijając te które się nie włączą bez sprzętowego wsparcia RT xd

@10129: chyba jednak znacznie większym problemem niż brak obsługi RT jest brak możliwości włączenia DLSS
  • Odpowiedz
@witajswiecie: w FHD to mały problem bo DLSS wygląda źle poniżej 1440p. FSR działa na kartach typu 1080Ti więc jakiś uspcaler mozęsz mieć, a skoro oba i tak wyglądają źle to co za różnica czy masz źle wyglądajace dlss czy nieco gorzej wyglądające fsr, ostatecznie i tak wygląda źle.
  • Odpowiedz
@Anon2139: nie wchodzę w szegóły, ale jak jednak kupisz jakąś starszę kartę graficzną to jest patch co można w grach które to obsługują uruchamiać dlss nawet na starych kartach (skalowanie rozdzielczości + generator klatek), sam testowałem na rtx 2x które generatora klatek nie obsługuje i opcje da się odblokować patchem bez problemu
  • Odpowiedz
@Anon2139: Po co Ci chłodzenie wodne? Ja kupiłem w Październiku używanego RX6600XT od Asrocka w wersji ITX i nawet w 2560x1440 pykam we wszystko. Procka do tego też mocarnego nie mam, bo Ryzen 5 4600G [celowo ze zintegrowanym GPU, bo gdyby mi używana karta graficzna padła, to nie tracę dostępu do kompa, tylko przepinam HDMI] do tego 32GB DDR4 3600Mhz.

RX6600XT, lub polować za 3060, ale w wersji 12GB. Idzie
  • Odpowiedz