Aktywne Wpisy

ly000 +14
Próbuję zrozumieć co takiego ludzie widzą w typowym nowym budownictwie i nie rozumiem tego. Tak, tak, niech sobie każdy buduje i mieszka gdzie chce, no ale zebrało mi się na narzekanie.
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
źródło: image
Pobierz
r5678 +118
w skali cringu 9/10
źródło: 4b440ca16258f12de7a86bd5993bf0c4
Pobierz

Ludzie całe tysiąclecia z----------i od świtu do zmierzchu tylko po to żeby przeżyć, a tu 40 godzinny tydzień pracy to za wiele xD
@teluch: chyba żartujesz. Może jedynie w okresie zasiewów i żniw. A społeczności zbierackie to może 3 godziny dziennie poświęcają na zdobywanie żywności.
@RoastieRoast: i jak wchodzą na wykop?
A nie kazdy ma ochote spedzic wieksozsc zycia na pracy i czynnosciach z nia zwiazanych. Rownoczesnie ciezko o zatrudnienie na np 4/5 czy 3/5 etatu. Tak tam jak u nas. Czesciej to pracodawca cisnie na dodatkowa prace w
Można być zwolennikiem kapitalizmu a i tak zauważać jego wady, patologie i problemy wpisane w jego założenia
@Neater: oczywiście, że można krytykować kapitalizm, ale należy to robić wtedy gdy są ku temu podstawy.
To, że ludzie pracują nie jest podstawą do krytyki kapitalizmu, bo w innych systemach też ludzie muszą pracować, zazwyczaj jeszcze więcej
200 lat temu powiedziałbyś tak samo do robotnika co 6 dni w tygodniu po 12 godzin w turbo toksycznej fabryce robił?
@RoastieRoast: Dołuż do tego zwierzęta. Mój dziadek w XX wieku nadal pracował od rana do zmierzchu, choć z przerwami
@Neater: Przy czym 40 godzin tygodniowo to nie jest żądne założenie. Kapitalizm pozwala pracować ile się zechce.
Jacys j----i niewolnicy.
i 4zmianowosc. 24-6, 6-12, 12-18, 18-24 :)
@teluch: to nie jest do końca prawda.
Plemiona zbieracko-łowieckie, musieli upolować i czasem nawet kilka dni było pusto w brzuszku ale potem był czas wyżerki i odpoczynku.
Od czasu wynalezienia rolnictwa było z-----------e od świtu do nocy ale zima to głównie leżenie
Ekonomia i ustrój społeczny to nie jest powiedzenie: wszyscy po równo! albo własność prywatna i wolny rynek! i nara elo
Tutaj jest tyle niuansów, że to jest wręcz śmieszne. Tutaj trzeba znać teorię sprawiedliwości Rawlsa, trzeba rozumieć niuanse historyczne (np. kwestia odpowiedzialności zachodu za kolonializm i m.in. emigracja