Wpis z mikrobloga

ale dlaczego w ogóle mielibyśmy chcieć się z tym mierzyć? Każdy powinien dostać szansę, co z nią zrobi to już jego sprawa. Problemem byłby brak możliwości awansu społecznego, na marnowaniu talentów faktycznie byśmy wszyscy tracili. Obecnie takiego problemu nie ma

@croppz: No właśnie jest. Wróć do tego co napisałem na początku. Jako kuc chowasz głowę w piasek.
  • Odpowiedz
@M_xxx: pracodawcy mało nie płacą. Ja nie narzekam przynajmniej. Zapomniałem tylko dopisać na początku że studiowałem, ciągnąłem dwie roboty a teraz jeszcze robię różne certyfikacje. Pracodawca dużo zapłaci jeśli ma za co. Dziękuję i nie pozdrawiam
  • Odpowiedz
to że część chleje od podstawówki to nie jest problem społeczeństwa tylko tych ludzi

To, że dzieci w wieku 7-15 lat zaczynają chlać to jest problem społeczeństwa, bo ewidentnie coś w nim nie gra, jeśli jest to powszechne.
  • Odpowiedz
@Kaktus80: To tylko kwestia głowy. Jeśli ktoś ogarnia kuwetę, to sam się z tej biedy wyciągnie - takim ludziom powinno się zapewniać odpowiedni dostęp do informacji i edukacji, by zobaczyli, że jest coś jeszcze o co warto się postarać. Dawanie siana komuś ogarniętemu go rozleniwi i jeszcze zwiększy prawdopodobieństwo, że jednak odpuści starania a komuś nieogarniętemu udowodni, że idzie dobrą drogą, bo przecież hajs pada z nieba, nawet nie trzeba
  • Odpowiedz
@Kaktus80: w sumie masz rację. Są nierówności społeczne np banda patoli która nigdy nie pracowała i żyje z socjalu będąc swoistym pasożytem na normalnie pracujących ludziach.@JAI2L9LAD:
  • Odpowiedz
Wróć do tego co napisałem na początku.

Liberałowie zawsze udają że nie ma problemu. Łatwiej chować głowę w piasek niż się z nim mierzyć.

Pracodawcy tak mało płacą.

@M_xxx: znaczy do czego mam wrócić? "Jest problem bo ja tak
  • Odpowiedz
@croppz: Chowasz. Pomijasz kapitalistę.

To co piszesz: mniej płacą pracownikom to mniej płacę za produkt - tak jest raczej w socjalizmie a nie kapitalizmie.
W kapitalizmie pośrednikiem jest kapitalista i to on żeruje na tym że płace są zbyt niskie w stosunku do ceny towaru. On zabiera po drodze niepotrzebnie kasę dla siebie.
  • Odpowiedz
@M_xxx: a no tak, krwiożerczy kapitalista jest przecież winny wszystkim nieszczęściom naszej wspaniałej klasy robotniczej. Nie głupota, lenistwo i dziedziczna patologia. A jak ktoś dobrze zarabia to pewnie złodziej albo oszust, a na pewno wróg klasowy i bankomat. No bo skoro mu "się udało" to powinien połowę oddać. Nieważne, nie było tematu. xD
  • Odpowiedz
nierówności to głębszy temat, z grubsza chodzi o to że mając kapitał odpowiedniej wielkości łatwiej jest zarabiać pieniądze niż własną pracą, z biegiem lat czy dekad wytwarza się grupa ludzi arystokratów która posiada np. większość nieruchomości, zwykły człowiek nie może jej kupic z pieniędzy uzyskanych z pracy i mamy de facto powrót do feudalizmu

@OnionBishop: W międzyczasie wśród 5 najbogatszych ludzi na świecie 4 wywodzi się z klasy średniej (
  • Odpowiedz