Wpis z mikrobloga

Jakis prosty program do sformatowania dyskow? zeby zapelnil jakimis losowymi wartosciami zeby dalo sie to odpalic z systemu z pendrive aby komp byl gotowy do sprzedania
#linux #ubuntu
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niko444: Jeśli jest to komputer z SSD i nie pochodzi z korpo, to wystarczy format (równocześnie też polecam narzędzia producenta SSD) i tydzień lub dwa "pracy" na tym SSD. Nie jest to najwyższy stopień zabezpieczeń, ale w 99% wystarczy.
@fervi: znam narzędzia, które korpo dopuszcza w przypadku SSD. Fizyczne uszkodzenia też bywają, ale moim zdaniem robią je osoby, które są zbyt leniwe i/lub nie mają czasu.
Zapytam tak::
  • Odpowiedz
@CyberDeath: SSD i HDD, ale akurat plusem u mnie jest to ze dyski byly zaszyfrowane veracryptem, tzn partycje z danymi bo sa jeszcze jakies dodatkowe metadane wiec dla mnie jeden przebieg calego dysku losowymi danymi powinien byc wystarczajacy wole dmuchac na zimno
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Szanowny @niko444: gnome-disk-utylity czy jakoś tak. Graficzna appka, można zamazać dysk losowymi danymi. Osobiście radzę dysk kupić nowy, swojego nie oddawać.
  • Odpowiedz
  • 0
@pyroxar: Czemu nie? Dyski były zaszyfrowane veracryptem dodatkowo nadpisalem dd losowymi danymi jakie są szanse że ktoś coś odczyta chyba zerowe
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niko444: no chyba że tak, mimo wszystko odradzam. Dysk nie majątek. Akurat ja widziałem co się dzieje z dyskami osób prywatnych, w pewnej dużej firmie serwisowej. Pracownicy mają niezłą bekę.
  • Odpowiedz