Aktywne Wpisy
heksengerg +200
PeterWeiss +648
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Przecież to nie jest odwracanie drzewa binarnego, tylko rzeczy które na co dzień programista wykorzystuje w swojej pracy...
Co zaskakuje mnie jeszcze bardziej, to osoby aplikujące na seniorskie stanowiska, a w swojej karierze nie napisały ani 1 testu czy nie miały do czynienia z CI/CD. Przecież chyba nie aplikują o 20k zarabiając 5k, więc jakieś firmy przez wiele lat płaciły im grube pieniądze za klepanie CRUD'ów...
Nie mam zastrzeżeń co do HR'u, bo CV i portfolia nie wyglądają źle, jednak jestem zaskoczony jak duży % programistów jest tak naprawdę klepaczami kodu.
#programowanie #pracait #pracbaza
Chciałbym, by na prowadzonych przeze mnie rozmowach średnio ogarnięty kandydat był w stanie pokazać, że "coś tam wie" o tym czym się zajmował i nic więcej. A i tak się rozczarowuję.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Jurix: Ale to też działa w drugą stronę. Pomyśl, ilu dobrych kandydatów te osoby z HRu wcześniej odrzuciły, bo miały nieładne CV
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@kuite22: Tia, pewnie masz rację i ta moja wizja programowania brutalnie zderza się z rzeczywistością.
Januszex co programista ma się znać na bazach, ci/cd, ddd, cqrs, es, jeszcze mu wcisnijcie clouda i dockera jednoczesnie po co się ograniczać
Ale stosujesz w
To xD
Ja tej wiedzy w praktyce używam tylko na rozmowach rekrutacyjnych, żeby zrobić dobre wrażenie xD
@elf_pszeniczny: Tak, stosuję na co dzień. Nie wymagam od kandydatów, że będzie to wiedział, bo mamy tonę materiałów i szkoleń przygotowanych by ktoś to nadrobił, jednak co złego że o to pytam na rozmowie? To wiedza ogólnodostępna.
@Squla
Zazdroszczę.
Mi i innym devom zależy na znalezieniu osób, które dadzą sobie radę w naszym trudnym i wymagającym projekcie.
@Byczkumordeczko: Przyjęcie programisty z małą wiedzą to dla firmy spory koszt. Ktoś musi go wdrażać, odpowiadać na pytania, co zajmuje czas innego, bardziej doświadczonego
Chyba nie sądzisz że junior to typ co umie Javę do pętli, mid zna streamy a senior współbieżność? XD