Wpis z mikrobloga

Nic tak nie zburzyło mojego postrzegania "doświadczenia" w IT jak prowadzenie rozmów technicznych. Kandydaci mający po 5, 8, 10 lat expa, aplikujący na dolne widełki mida nie będący odpowiedzieć nawet na proste pytania dot. technologii, z którymi pracowali od lat... Po zaledwie kilku rozmowach przestałem pytać "jak działają indeksy w bazach danych", tylko pytam "po co się je stosuje", przestałem pytać o DDD czy jakieś event sourcingi, bo nawet z opisaniem podstawowych wzorców większość kandydatów ma problem.
Przecież to nie jest odwracanie drzewa binarnego, tylko rzeczy które na co dzień programista wykorzystuje w swojej pracy...

Co zaskakuje mnie jeszcze bardziej, to osoby aplikujące na seniorskie stanowiska, a w swojej karierze nie napisały ani 1 testu czy nie miały do czynienia z CI/CD. Przecież chyba nie aplikują o 20k zarabiając 5k, więc jakieś firmy przez wiele lat płaciły im grube pieniądze za klepanie CRUD'ów...

Nie mam zastrzeżeń co do HR'u, bo CV i portfolia nie wyglądają źle, jednak jestem zaskoczony jak duży % programistów jest tak naprawdę klepaczami kodu.

#programowanie #pracait #pracbaza
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@push3k-pro: Najprostsza wystarczy - przyśpieszenie zapytań odczytu danych. Jak ją dostanę to ciągnę temat, dopytując jakie są wady stosowania indeksów, stosowanie polecenia explain i tak dalej.
Co do pytania o to jak działają indeksy to porównanie do spisu treści w książce mnie kompletnie satysfakcjonuje. Jak powie więcej, albo ma pojęcie o tym co dzieje się w silniku to tylko na plus.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Jurix: ale też firmom o--------a. Pamiętam jak rok temu na mid/senior miałem zadania na zaprojektowanie systemu czatu od zera. Miałem wszystkie wybory uzasadnić i rozważyć za i przeciw. K---a mid a zadania na solution architekta. Teraz jak trafiam na takie rozmowy to po prostu mówię, że chyba się nie zrozumieliśmy i kończę
  • Odpowiedz
@Jurix prawdziwe raczysko to nauczyciele informatyki w szkole. Kiedys jedna z nich dzwonila do mniez prosba o zainstalowanie painta. Inny nie stawial piatek "bo sam na piatke nie umie". Za co to pieniadze bierze..
  • Odpowiedz
@Jurix: Oj tak.
Generalnie po 5 minutach rozmowy widać czy ktoś jest kumaty czy nie.
Mnie nie bawi nawet sprawdzanie czy ktoś wie jak działają indeksy ale czy chociaż wie ze coś takiego jest.
Ilu ludzi spotkałem co nie potrafili nawet powiedzieć ze coś o tym słyszeli, czy o jenkinsie czy o podstawach gita.
Albo o - kiedy test przestaje być jednostkowy a staje się integracyjny.
  • Odpowiedz
@Jurix: hejtuja cię Janusze, które wyuczyły się paru adnotacji na pamięć żeby umieć pisać crud'y.
O i zawsze będą mniej zarabiać dlatego hejtuja. ****, Lewice, czy tam innych sicjalistiw && "znafcuf frejmworkuf bez elementarnej wiedzy". Zawsze po takich cieciach poprawiam, ale może dlatego mi placa
  • Odpowiedz
Po prostu robię swoje i aż tak nie wnikam we wszystko, żeby umieć wszystko wytłumaczyć na poziomie wpisu z wikipedii.

@Murasame:prowadziłem rozmowy i uwierz że bywają ludzie opisujący się jako seniorzy a taki nie potrafi tego opisać nawet własnymi słowami ani jak to zrobił na jakimkolwiek projekcie. I nie mówię tu o skomplikowanych rzeczach tylko podstawach.
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: @moj_wykopowy_login: @TurboDynamo:

Ej pany, to ja jestem juniorem pod 2 lata expa dochodzącym i wygląda na to że przeszedłbym taką rozmowę "seniorską" xD

@PiesLat2230: Możliwe.
Chociaż wątpię, ale serio o ile nie rekrutujesz się do januszeksu albo firmy bardzo skupionej na konkretnej technologii to chodzi bardziej o ludzi myślących i rozumiejących o co chodzi, bo klikać w konkretny język to się idzie nauczyć
  • Odpowiedz
@Jurix Lol. Kisne zawsze z takich ludzi na rozmowach co to pytają o Bzdury a nie jak rozwiązać problem. Nie mam pamięci do takich rzeczy i wolę poprostu praktycznie rozwiązywać problemy i dopiero jak nie wiem zagłębiam się w temata. Po 10 latach to wszystko się często zmienia. Można być najlepszym kierowcą rajdowym nie znając się na samochodach wiesz?
  • Odpowiedz
formie

@Jurix No i ładnie ci wykopki wytłumaczyły że senior to w sumie nic nie musi bo wszystko jest w guglu to se może wyszukać jak się s-------i ( ͡° ͜ʖ ͡°) A teraz wyskakuj z 20k xD
  • Odpowiedz
@Jurix: miałem podobne odczucie jak rekrutowałem ludzi na testerów automatyzujacych. Przychodzi osoba z tytułem Senior Software Developer in Test w dużej firmie, ja już się zastanawiam o co pytać takiego wymiatacza, może sam się dowiem coś ciekawego a tu się okazuje że taki ananas nie wie jak się tworzy obiekty ("bo ja mam gotowe wszystko i używam gotowych" xD). I to nie były jednostkowe przypadki.
  • Odpowiedz
@Jurix: Nie żeby coś, ale ja np. często wiem co, dlaczego i jak robić ale nie mam pojęcia jak to się nazywa, bo w sumie mało mnie to obchodzi, bardziej mnie obchodzi jakie korzyści za sobą niesie, więc jak byś mnie zapytał co to jest DDD to c---a bym wiedział, ale samo podejście stosuję instynktownie już z doświadczenia, więc może to też w Tobie leży problem ^^
  • Odpowiedz
@KlapekApokalipsy: imo jako programista powinieneś znać nazewnictwo, ponieważ jest to niezbędne do komunikacji z innymi. Jeśli pracujesz samemu, to pewnie tego nie potrzebujesz, jednak omawiając i estymując rozwiązania jest to niezbędne.

Tak więc nie, nie uważam że problem "jest we mnie".
  • Odpowiedz
@Jurix: Pracuję w zespole, nigdy nie miałem problemów z komunikacją z innymi - wystarczy potocznie się zwracać albo "po chłopsku" a i tak wszyscy rozumieją o co chodzi. Nie sądzę też abym był zły w swojej robocie, w 3 lata moja pensja wzrosła prawie 5 krotnie, także najwyraźniej współpraca ze mną jest ok - a to, że nie znam regułek ani konkretnego nazewnictwa każdej pierdoły, którą stosuję instynktownie ? Jaki
  • Odpowiedz