Aktywne Wpisy
reventon +337
Mamy najfajniejsze #wszystkichswietych #1listopada w Europie jeśli nie na świecie, i nawet z tym nie dilujcie. Mimo że od lat nam wmawiano że powinniśmy się wstydzić "smutnego" święta, bo przecież gdzie indziej się tak świetnie bawią na #halloween...
Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek
Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek
Minieri +910
Dziś Dzień Zaduszny, czyli dzień pamięci o zmarłych bliskich. Według wierzeń najlepiej unikać wychodzenia z domu o zmroku gdyż można spotkać błąkające się dusze. Mam jednak wrażenie że dusze które ja dziś spotkałem zbłąkane nie były i trafiały tu, na stację, z określonym zamiarem. W końcu po wczorajszym Święcie Zmarłych, rodzinnych spotkaniach i wspólnym oglądaniu "Znachora" przy kotlecie przyszedł czas na powroty do domu i wygląda na to że całkiem sporo osób
Zasadnicze pytanie: ładować się w kredyt na mieszkanie 3-pokojowe 50m (kredyt na około 500k +20% wkładu własnego, o ile byśmy w ogóle taki dostali) czy wyprowadzić się do teściów do domu pod Kielcami i tam szukać roboty? Pewnie byśmy zarabiali mniej, ale nie byłoby obciążenia kredytem na 30 lat + mamy możliwość wyremontowania poddasza (2 pokoje + łazienka + kuchnia lub salon z aneksem)? Rodzice zapraszają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodam tylko, że niedługo (do 2-3 lat) chcielibyśmy mieć dziecko, co wiadomo bardzo dodatkowo obciąża finansowo.
#mieszkanie #kredythipoteczny #praca #pracbaza
Kraków
1. Kredyt. Spotkałem się z teorią, która wydaje się rozsądna. Nie należy brać kredytu większego niż wasze 4 letnie dochody. czyli 7000 x 12 x 4 = 350 tys. Tyle maksymalnie kredytu powinniście brać aby być bezpiecznym.
2. Warunki na rynku nieruchomości są bardzo chwiejne. Przyszłosć nieprzewidywalna - najgorszy moment na zakup mieszkania DLA
@kozerus: różnica jest zasadnicza. Mając jedno mieszkanie z kredytem, przy takich dochodach jak op, nie dostaną drugiego kredytu na zakup większego do chwili gdy się tego nie pozbędą. Nie przy przy obecnej inflacji.
Natomiast giełda ich nie zablokuje.
@kozerus: takie jest oczywiście założenie ale tego nie wiesz na 100%.
2. Jeśli serio chcesz się wyprowadzać to weź najpierw zaklep sobie robotę w tych Kielcach.
Dla przykładu my z żoną też tu pracujemy i mamy razem coś ok. 13k.
Mieszkanie z rodzicami to pomyłka. Wszyscy których znam i w
Komentarz usunięty przez autora
1. Odleglosc od jednych i drugich rodzicow powinna byc liczona w kilometrach. Niewielkich, takich na kwadrans jazdy samochodem za to na tyle duzych, by nie widziec sie przy byle spacerze.
2. W rodzinie jest ok, gdy widzi sie na tzw niedzielnych obiadach. Wtedy jest luzna atmosfera, jest o czym pogadac, mozna nawet zatesknic - i to jest
Komentarz usunięty przez autora