Aktywne Wpisy
chwilowypaczelok +461
100 plusów, i idę jutro, kupuje po 40 rolek jednego i drugiego produktu, a następnie sprawdzę ile gram waży każda, ile jest warstw i metrów. Możecie dodać co jeszcze sprawdzić. #biedronka
Tomek-Barabasz +78
Od kiedy? I jak dlugo?
Powoli dochodze da 100kg w przysiadze i 120-140kg w martywm ciagu i tak mysle powoli zaczac go uzywac.
Tata ciagle mnie goni i mowi do mnie "Zakladaj pas, bo sie polamiesz!!!!"
On sam trenrowal 30 lat temu, wiec mu mowie, jest okey. Nie potrzebuje jeszcze, bo za maly ciezar.
Jakie jest wasze zdanie? :)
#silownia #mirkokoksy
Temat który większość osób zupełnie nie rozumie, albo rozumie źle i powtarza bzdury.
Pas jest PODSTAWĄ dla każdego początkującego kropka. Dlaczego tak? Bo pas jest narzędziem które jak żadne inne uczy napinania oraz TRZYMANIA brzucha przez całą serię. A generowanie i utrzymywanie tego napięcia jest FUNDAMENTEM BEZPIECZNEGO dźwigania. (zainteresowanym polecam poczytać o IAP - intra-abdominal pressure)
Trzymanie tego napięcia to nie jest prosta sprawa, u
Nie tak dawno mój znajomy podśmiewał się z typa który zakładał neopreny, pas i owijki na nadgarstki do siadów, a miał tam założone 105kg.
@lolhehe: Moim zdaniem nie ma sensu używać pasa(a pewnie i tak chodzi ci o kulturystyczne gówno) na takich ciężarach. Naucz się bracingu bez tego.
Owijki na nadgarstki do siadow to pajacowanie a nie dbanie o bezpieczenstwo. Temat 100kg kafarow na bombie ktorzy nie potrafia utrzymac 120kg sztangi, bez paskow, to juz laskawie przemilcze.
A tak, przeciez ja nie wiem, pewnie sa po kontuzach nadgarstkow, hurr durr.
Z lowbarem przypropsuje, bardzo dawno nie robiłem.
@Nikic21: jak kogoś bola nadgarstki i kolana, to powinien zabrać się za leczenie nadgarstków i kolan, a nie pajacować z owijkami i neoprenami, żeby maskować kontuzję, albo udawać że jej nie ma i dalej ją pogłębiać przeciążając stawy.
Bardzo fajnie wytłumaczone, dzięki. Polecicie jakiś pas dla początkującego?
@Luk_1mex: Ważne aby pas był takiej samej szerokości na całą długość, a nie szeroki z tyłu a wąski z przodu. W zupełności wystarczy tani pas firm typu Powersystem czy Proud.
To zupełnie wystarczy na początku na dlugi czas.
Ja pasa używam z wielu powodów w różnych ćwiczeniach, i czy mam problem z brzuchem? Ze stabilizacją? Oczywiście że nie :) Bo ćwiczę ten brzuch osobno. A myślę że 365kg w siadzie czy 330kg w ciągu z garbem (gdzie brzuch musi kolosalnie pracować aby utrzymać resztę kręgosłupa sztywno) potwierdza że coś robię dobrze
@IntruderXXL: Może i tak, ale te ich stare filmiki z treningami z tego okresu to coś pięknego ( ͡° ͜ʖ ͡°)