Wpis z mikrobloga

Ktoś zmienił profil z backend java na devops/buildops?
Możliwe, że trafi mi się taka możliwość w obecnej firmie, budżet bez zmian, będzie wystarczająca ilość czasu i wsparcie przy wdrożeniu.
Aktualnie ponad 10 lat expa i mam już powoli dosyć sprintów, grzebania w kodzie bez testów, gadania i bicia piany czy lepsza jest guava, jaka wersja springa itp.
Mam wrażenie, że pomimo włożonego sporego wysiłku w pracę nie zmienia się nic albo naprawdę niewiele.

Z tego co rozumiem, to w devops albo coś działa, albo nie :) Często jest tylko jedno rozwiązanie, praktycznie od razu jest efekt, robisz i gotowe, nawet nie ma możliwości formalnego testu, bo weryfikacja jest oczywista.

#java #programista15k #programowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Możliwe, że trafi mi się taka możliwość w obecnej firmie, budżet bez zmian, będzie wystarczająca ilość czasu i wsparcie przy wdrożeniu.

@wpiot: jak chcesz to możesz, ale celu w architekta chmurowego, moda na devops się już wyczerpuje, a maksimum stawek w ops poza chwilowym wahnięciem teraz jest niższe niż dev.

Aktualnie ponad 10 lat expa i mam już powoli dosyć sprintów, grzebania w kodzie bez testów, gadania i bicia piany czy lepsza
  • Odpowiedz
@mjr_bien: większość pracy byłoby w obszarze w CI/CD, produkcje i SRE ogarnia inny team.
Muszę to przemyśleć, może faktycznie problem leży w projekcie/organizacji
  • Odpowiedz
@filozof900: nawet nie wiem jak to skomentować ;-). DevOps - robi za leniwych/nieprzeszkolonych deweloperów tę część obsługi infrastruktury, którą deweloperzy powinni móc sami zrobić; architekt chmurowy - programista/architekt robiący za dostawcę chmury to, co powinien robić dział sprzedaży dostawcy.

W sumie jak devops jest asertywny to może wymusić zmianę procesu na bardziej sensowny, jak nie ma testów to można chodzić i mówić że są potrzebne do CI itp.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mjr_bien:

Jak się krawaciarze uprą to i devops i czyste opsy zostaną zascrumowane, a wtedy zatęsknisz do bicia piany na guavą i lombokiem.

Od dawna są xd trzeba SP/h wyznaczyć, bo panbuk się zesra, a to, że cykl życia projektu idzie swoim tempem i nagle 'devopsi' robią 300% normy to
  • Odpowiedz
@mjr_bien:
@rearus: U mnie z racji na regulacje developerzy nie mają dostępu do produkcji, jedynie odczyt konfiguracji, logi. Coś tam potestujemy i potem ops robi podobną strukturę na prodzie.

Zakres obowiązków to głównie CI/CD które już stoi (jenkinsy, gradle, bamboo, sonary, kubernetes) i większość to utrzymanie. Tak więc żaden architekt z wieży nie będzie ustawiał po kątach, bo to nie jest typowy prod tylko wsparcie procesu wytwarzania.
Wiem,
  • Odpowiedz