Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Poleci ktoś jakiś darmowy program do rysowania schematów elektrycznych?
Muszę narysować połączenie sterownika w szafie. Potrzebuję takie elementy jak zasilacz, wyłącznik obwodu, bloki zaciskowe, sterownik Simatic S7-1500, moduł wejść i wyjść binarnych tegoż sterownika i przekaźnik elektromagnetyczny. No i oczywiście poprowadzenia przewodów elektrycznych.
Nigdy nie korzystałam z programów do rysowania schematów. Dlatego będę wdzięczna za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#elektryka #elektronika #elektrotechnika #automatyka #automatykairobotyka #studbaza #pytaniedoeksperta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Amestris: nie rysowałem tam schematów ale inventor podobno rysuje jako tako jeśli studiujesz to jest za darmo. może ci się przyda
  • Odpowiedz
  • 0
@Dej_mi: mam inventora. Ale to chyba dużo srania się z tym tam będzie. Chociaż zerknę. Może ma jakiś specjalny moduł do rysowania schematów
  • Odpowiedz
@Amestris: profesjonalnych darmowych chyba nie ma. Było gdzieś dostępne dem SEE electrical, i chociaż na stronie polskiego dystrybutora już nie ma, to ostatnio dało się aktywować na miesiąc.
Ja z musu rysowałem takowe schematy w programie do schematów elektronicznych - Eagle z odpowiednią biblioteką. Jest wersja darmowa, do samego schematu innej nie potrzebujesz.
Inna opcja: easyeda, draw.io
  • Odpowiedz
@olelek: Widzę, że SEE Electrical jest za darmo. Obczaję potem jakie ma możliwości i chyba wybiorę. Jeszcze się może nauczę obsługiwać, to będzie można do cv wpisać :P
  • Odpowiedz