Wpis z mikrobloga

ej, czy ktoś jest w stanie podać mi przynajmniej jeden, sensowny argument tłumaczący dlaczego praca na kamerkach jest zła/żenująca/śmieszna/szkodliwa? #natsu
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rozowykrol rozwijając punkt pierwszy prowadzi to do mentalności w której druga osoba jest łatwa do zastąpienia co zniechęca do angażowania się, do zaufania i zwiększa ilość nieszczęśliwych związków, rozpadających się małżeństw i osieroconych dzieci
  • Odpowiedz
@Asarhaddon na pewno nie da się znaleźć wiarygodnych statystyk na ten temat, ale jestem przekonana, że spooora większość osób pracujących w ten sposób np w Polsce czy nawet w Europie robi to dobrowolnie. Jeden przypadek na kilka tysięcy może wyglądać tak jak go opisałeś, ale to już podpada pod głębszą patologie i czyny niedopuszczalne a to jest inny temat.
  • Odpowiedz
@Ormr
Jasne, w pełni się z Tobą zgadzam, że influencerzy, youtuberzy, tiktokerzy i inni -erzy mają ogromny i niezbyt pozytywny wpływ na wychowanie młodych ludzi, na kreowanie ich podejścia do pieniędzy i pracy. Dla mnie praca na kamerkach również nie jest niczym dobrym. Jest dokładnie na tym samym poziomie co wyżej wymienione zajęcia. Niezbyt wymagająca i ambitna, niesie pewną szkodliwość obyczajową ale generalnie nikomu wprost nie szkodzi.
  • Odpowiedz
@NewEpisode Pana żegnam, bo dopiero co udało mi się zachęcić ludzi do normalnej rozmowy.

@Asarhaddon dlatego podkreśliłam, że chodzi mi o Polskę i Europę. Na wschodzie i południu oczywiście mniej broni się praw człowieka, w tym kobiet i dzieci.
  • Odpowiedz
@rozowykrol granice nie mają znaczenia dla tego biznesu, nigdy nie wiesz, gdzie fizycznie znajduje się "kamerka". To tak jakby myśleć, że kupując kokę od porządnie wyglądającego dealera w Polsce nie bierze się w pewnym sensie udziału w wypruwaniu na żywo kręgosłupów ludziom, którzy podpadli meksykańskiej mafii.
  • Odpowiedz