Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@imanubba: @enviouslaughter: Za to czy ci się udzielają emocje innej osoby jest odpowiedzialna empatia. Osoba z wysoką empatią zawsze będzie odczuwać w jakimś stopniu emocje osoby która siedzi na przeciwko bardziej niż osoby które tej empatii mają mniej, nie zależnie czy to smutek, stres czy czas na taterkę.
  • Odpowiedz
@imanubba tak, kiedyś tak miałam dlatego zrozumiałam że empatia to droga donikąd :) tylko skupienie na sobie, na swoim komforcie - teraz ludzie mogą być zawstydzeni, poniżeni, ulegli, wściekli, w-------i do granic możliwości a ja jestem oazą spokoju :D
  • Odpowiedz
@UrbanHorn: no ja z charakteru jestem info czyli taki najbardziej empatyczny charakter chyna i czasami nie potrzebnie się aż za bardzo interesuje tym czy ktoś się dobrze czuje xd
  • Odpowiedz
@un_espoir: w sensie ja tam lubie swój charakter. Jak to się mówi dobro przyciąga dobro a zło zło więc nie lubię być złośliwy. Ale widzę też to że przez moją przesadna dobroć i troskę o innych niektórzy to wykorzystują
  • Odpowiedz
@JanSkrzetuski jestem taka jak Ty tylko zwróciłam na to uwagę i zaczęłam pracować nad sobą. Jak męczą Cię stany emocjonalne innych to tak naprawdę ,,problem" jest w Tobie. Ja medytuję regularnie, skupiam się tylko na sobie i cieszę się chwilą :) co mnie obchodzi czyjeś zawstydzenie :D
  • Odpowiedz
@un_espoir: Empatia jest to umiejętność samego tylko wczuwania się w emocje i myśli innych ale wtedy te emocje mogą być zaraźliwe, np. pielęgniarka może chłonąć negatywnie emocje chorych co może doprowadzić nawet do kompletnego wypalenia z upływem czasu.Natomiast współczucie jest to bardzo pozytywne uczucie w którym zdajesz sobie sprawę że ktoś cierpi ale jednocześnie odczuwasz altruistyczną troskę i chęć pomocy.Jest to wzniosłe uczucie które jest podobne do Miłości albo do
  • Odpowiedz