Wpis z mikrobloga

Jeśli ktoś się pyta czy 40m2 dla 3 osób to wystarczająco - piszecie, że nie i czy to bait? Rozumiem to, bo 40m2 to kawalerka dla jednej osoby, max 2. To jaka powierzchnia jest według Was dobra dla 3,4 osobowej rodziny?
#mieszkanie #nieruchomosci
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@GodALLU: 40m2 to salon z kuchnią i mała łazienka zajmują, dla 3 osobowej rodziny minimum 80m2 dla każdej następnej osoby dodaj conajmniej 20m2. Owszem w małym metrażu można mieszkać, ale nie jest to komfortowe. Mieszkanie powinno mieć tyle pokoi ile w nim mieszka osób + 2. W tych 2 zawiera się salon i pokój gościnny / biuro.
  • Odpowiedz
@Radiativ: Racja. Ale 80m2 to koszt mniej więcej od 400 do 600 tyś. Tak rozkminiam, że mało kogo stać na taki wydatek młodych osób którzy chcą iść na swoje.
  • Odpowiedz
Jakie tu sie w ogole p---------e odbywa od jakiegos czasu to glowa mala. Kazdemu wykopkowi marzy sie tu BIURO albo GABINET,

@Boruciarz: I co w tym dziwnego w czasach, kiedy przechodzi się na pracę zdalną? Z żoną dzieci nie planujemy, na 72 m2 będziemy mieć salon z kuchnią, sypialnię i mój gabinet/pokój gościnny. Nawet nie miałbym miejsca, żeby gdzieś indziej PC postawić, a pracować jakoś muszę. Teraz w wynajmowanym mieszkaniu
  • Odpowiedz
  • 2
@Boruciarz: no tak, bo to portal dla dzieci do 15 lat, a im wystarczy pokój 5m2 xD
Jak nie chcesz mieszkać w klatce to na pewno nie w 60m2 w 3 osoby. No chyba, że żyjesz, pracujesz i śpisz w salonie.
Nie wyobrażam sobie nie mieć dodatkowego pokoju z normalnym biurkiem.
Obecnie mieszkam sam z różową w 75m2, mamy 3 pokoje i już jest nam ciasno. Jak tylko urodzi się
  • Odpowiedz
@Radiativ: dom 200 metrów dla czterech osób xdddd. Uwielbiam ten polski LUZ. A potem zimno w takim zamczysku jak w lochu bo zamiast wegla cebula. Jesli w 75 metrach jest wam we dwójke ciasno, to jestescie najzwyczajniejszymi nieogarami lub niezdyscyplinowanymi flejtuchami. 80 metrów na 4 osoby to jest metraż, na ktorym sie komfortowo żyje
  • Odpowiedz
  • 3
@Boruciarz: jak na robactwo przystało - należy mieszkać w norze, najlepiej żeby jeszcze była od państwa co nie? xD

Człowieku 200m2 to jest nic, większość mojej rodziny mieszka w 2x większych domach, no ale pewnie tego nawet nie jesteś sobie w stanie wyobrazić. 40 czy 50m na salon to nie jest dużo, dodaj do tego 4 pokoje po 20m i już masz 130 do tego dolicz 2 łazienki, kuchnie, pomieszczenie
  • Odpowiedz
@Boruciarz: dla wykopków 60 M2 dla 2,3 osób to klatki. To był mój ostatni post na tym tagu, bo co się nie spytasz to każdy pisze że dla 3 osób to minimum 100m2, bo mniej to już klatka
  • Odpowiedz
@GodALLU: łap merytoryczny komentarz :)

W Polsce lokal zamienny powinien mieć minimum 20m na pierwszą osobę i 10 m na każdą kolejną osobę, więc 40 metrowe mieszkanie to według norm nad którymi ktoś myślał najmniejszy akceptowalny metraż dla 3 osobowej rodziny.

Według eurostatu mieszkanie NIE jest przeludnione gdy:
na każdą parę przypada przynajmniej
  • Odpowiedz
@Sunday: Bardzo trafny komentarz, bez niepotrzebnego oburzania się - po prostu czyste dane. Co do wielkości mieszkania/domu to wszystko zależy od możliwości finansowych i potrzeb. Zanim wyprowadziłem się od rodziców na studia od mniej więcej 8 roku życia mieszkałem w domu, a wcześniej bloku na 60m2 (łącznie 4 osoby). I jak większość ludzi żyjących w tamtym czasie w wielkiej płycie rodzice spali po prostu w salonie (tylko kiedyś były osobne
  • Odpowiedz
@GodALLU: Nie no, jasne, że tak, ja wiem, że to kwestia preferencji :) Nie wiem też, co zarobki i wymiar pracy mają do tego (też pracuję 8h dziennie tak btw, a obecnie pracuję zdalnie głównie przez COVID, bo przed COVIDem to chodziłam do biura).
U mnie jest też tak, że nawet gdybym nie pracowała z domu, to i tak chciałabym mieć gabinet ze względu chociażby na moje hobby i tak
  • Odpowiedz
@GodALLU: zależy, kiedyś ludzie żyli na m2 w kilka osób, ale co to za życie xD prawda jest taka, że to zależy ile potrzebujesz przestrzeni do życia. Jeśli potrzebujesz się zamknąć i w spokoju popracować na komputerze, to musisz doliczyć jakieś biuro, wlicz również sypialnie + ew pokój dla dziecka. No i jeszcze salon + kuchnia + łazienka. Żeby były te pomieszczenia w domu, to masz lekko 60m2+
Oczywix, możesz
  • Odpowiedz