Wpis z mikrobloga

Pytanie do praktyków gotowania :)

Jak byście w takiej kuchni rozmieścili piekarnik i lodówkę?
A - lodówka bliżej płyty, żeby w czasie gotowania było blisko wyjąć coś z lodówki
B - lodówka na początku "ciągu kuchennego", gdzie jest miejsce na blacie np. na pokrojenie czegoś i przygotowanie kanapki

#gotowanie #gotujzwykopem #budujzwykopem
errabunda - Pytanie do praktyków gotowania :)

Jak byście w takiej kuchni rozmieści...

źródło: comment_1617705269908PIQxX1CGR300yOe5QnC.jpg

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@errabunda ja bym wybrała opcję B, bo jak wyciągam gorącą blachę z piekarnika to zawsze kładę ją na indukcji, nie wiem jakie ty masz sposoby, ale jeśli robisz tak samo to bez sensu nieść blachę przez całą kuchnię. Koło lodówki masz za to miejsce na przygotowywanie dań czy kanapek więc spoko. Na rysunku A jest mało miejsca między lodówką a indukcją, więc byś znowu musiała nosic daleko rzeczy z lodówki
  • Odpowiedz
@errabunda: obuduj sobie lodówkę też. będzie ładniej wyglądać i łatwiej utrzymać czystość, bo nie ma dziury między blatem a lodówką i można dać dodatkową szafkę nad lodówkę
  • Odpowiedz
@errabunda: Logika planowania kuchni jest taka: Lodówka -> miejsce na wyciągnięcie produktów i przygotowanie do mycia -> zlew (mycie produktów) -> miejsce na przygotowanie produktów do gotowania (główny blat roboczy) -> kuchenka
Więc zdecydowanie B z tym że (zakładając że rysunek jest w skali) zlew bliżej lodówki aby stworzyć miejsce do pracy między zlewem a kuchenką.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@errabunda: opcja B. W kuchni istnieją 3 strefy:
1. Strefa przygotowywania, gdzie wyjmujesz produkty z lodówki na blat, kroisz, przygotowujesz do obróbki termicznej.
2. Strefa gotowania, gdzie produkty poddajesz obróbce termicznej, piekarnik, palniki i w miarę blisko zlew gdzie można odcedzić ugotowane ziemniaki.
3. Strefa spożywania, to miejsce gdzie konsumujesz posiłek.
  • Odpowiedz
@errabunda: wersja B. Z piekarnika jak wyciągasz rzeczy to kładziesz je przeważnie na palniku. Lodówka potrzebuje głównie miejsce na wyciągnięcie rzeczy i przygotowanie, czyli koło lodówki najbardziej potrzeba blatu roboczego. Ja mam dosyć podobnie, z tymże piekarnik w słupku jest obok lodówki.
  • Odpowiedz
@errabunda: Tylko B. Kiedyś miałem tak jak na twoim rysunku A. (,)

Jeśli jesteś praworęczna to zamiana zlewu z indukcją wydaje się praktyczna.
  • Odpowiedz
@errabunda: A jak przebiega reszta ciągów komunikacyjnych? Generalnie lodówka powinna być bliżej głównego ciągu komunikacyjnego. Tak żeby nie chodzić przez całą kuchnię kiedy chcesz coś szybko z niej wyjąć albo załadować ją przyniesionymi zakupami.

To żeby lodówka była blisko indukcji w ogóle nie ma znaczenia. Nie chcesz podczas gotowania sięgać do lodówki po składniki. Najefektywniej jest wyjąć wszystkie produkty oraz narzędzia potrzebne do gotowania, i sukcesywnie je odkładać na miejsce
  • Odpowiedz
@malyaleBYK: @errabunda: Opcja B. Mam w domu, tylko lustrzane odbicie. Jest bardzo wygodne :)
Polecam sztućce pod płytą grzewczą/indukcją/kuchenką :)
I dużo gniazdek! Polecam 3-4 w rogu + 3-4 na tej długiej powierzchni blatu roboczego.
W rogu zazwyczaj ląduje czajnik, toster, jakiś automat do kawy, coś a'la termomix czy coś.
Przy długim blacie roboczym - tam na wszystko na szybko - jakiś blender, ładowarka do telefonu czy coś.
  • Odpowiedz
@errabunda: lodówka zlew i kuchenka powinny być zawsze jak najbliżej siebie - to jest potrzebne w 100% do każdej potrawy gotowanej. Poelarbik moze stac Dalej bo używasz go w małym % przepisow
  • Odpowiedz