Aktywne Wpisy

MrSzakal +186
38 lat temu. Ależ to była maszyna, ikona lotnictwa cywilnego. ✈️
- Concorde osiągał prędkość przelotową Mach 2,04 (ok. 2 180 km/h)
- Trasę transatlantycką z Londynu do Nowego Jorku pokonywał w około 3 godziny 30 minut, skracając czas podróży niemal o połowę względem tradycyjnych rejsów.
- Podczas lotu kadłub nagrzewał się do 127°C, co powodowało jego wydłużenie o około 20 centymetrów.
- Podróż Concordem była synonimem luksusu - ceny biletów wynosiły nawet
- Concorde osiągał prędkość przelotową Mach 2,04 (ok. 2 180 km/h)
- Trasę transatlantycką z Londynu do Nowego Jorku pokonywał w około 3 godziny 30 minut, skracając czas podróży niemal o połowę względem tradycyjnych rejsów.
- Podczas lotu kadłub nagrzewał się do 127°C, co powodowało jego wydłużenie o około 20 centymetrów.
- Podróż Concordem była synonimem luksusu - ceny biletów wynosiły nawet
źródło: IMG_4307
Pobierz
sakiro12 +190
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...





Jak byście w takiej kuchni rozmieścili piekarnik i lodówkę?
A - lodówka bliżej płyty, żeby w czasie gotowania było blisko wyjąć coś z lodówki
B - lodówka na początku "ciągu kuchennego", gdzie jest miejsce na blacie np. na pokrojenie czegoś i przygotowanie kanapki
#gotowanie #gotujzwykopem #budujzwykopem
źródło: comment_1617705269908PIQxX1CGR300yOe5QnC.jpg
PobierzMasz miejsce na przygotowanie rzeczy wyciąganych z lodówki
Masz gdzie (na płytę) wyciągnąć coś gorącego z piekarnika
Więc zdecydowanie B z tym że (zakładając że rysunek jest w skali) zlew bliżej lodówki aby stworzyć miejsce do pracy między zlewem a kuchenką.
1. Strefa przygotowywania, gdzie wyjmujesz produkty z lodówki na blat, kroisz, przygotowujesz do obróbki termicznej.
2. Strefa gotowania, gdzie produkty poddajesz obróbce termicznej, piekarnik, palniki i w miarę blisko zlew gdzie można odcedzić ugotowane ziemniaki.
3. Strefa spożywania, to miejsce gdzie konsumujesz posiłek.
Jeśli jesteś praworęczna to zamiana zlewu z indukcją wydaje się praktyczna.
To żeby lodówka była blisko indukcji w ogóle nie ma znaczenia. Nie chcesz podczas gotowania sięgać do lodówki po składniki. Najefektywniej jest wyjąć wszystkie produkty oraz narzędzia potrzebne do gotowania, i sukcesywnie je odkładać na miejsce
To jest prawidłowa kolejność.
Polecam sztućce pod płytą grzewczą/indukcją/kuchenką :)
I dużo gniazdek! Polecam 3-4 w rogu + 3-4 na tej długiej powierzchni blatu roboczego.
W rogu zazwyczaj ląduje czajnik, toster, jakiś automat do kawy, coś a'la termomix czy coś.
Przy długim blacie roboczym - tam na wszystko na szybko - jakiś blender, ładowarka do telefonu czy coś.
http://www.funkcjonalnakuchnia.pl/funkcjonalnosc/trojkat-roboczy-w-kuchni