Wpis z mikrobloga

#multimedia #internet Mireczki przyszedł czas przedłużania umowy i pan z Multimedii oferuje mi 300 Mbit zamiast 120 Mbit. Mam obecnie modem kablowy Cisco EPC3008 i przy przejściu na większą prędkość wciskają router Arris TG2492S. Wiem, że ten Cisco obsługuje do 380 Mbit, ale co zrobisz jak nic nie zrobisz. Da radę żyć z tym routerem? Teraz mam podłączone: modem kablowy->mój router. Czytałem, że po resecie do ustawień fabrycznych można się zalogować do niego i co nieco ustawić, chociaż niektóre ustawienia się nadpisują po podłączeniu do koncetryka. Prawda to? Można przełączyć go w tryb bridge?
Jeszcze drażni mnie zwiększone zużycie energii 7W vs 15W (tak wiem #cebula motzno).
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pablo_see: Co chcesz tam przestawiać? 15W to dużo jak na sprzęt który chodzi 24h. Tak ustawienia ściąga sobie przy uruchamianiu. Najlepiej wybierz taki który wciąga najmniej prądu i jest w stanie zapewnić prędkość z umowy przez kabel, potem przez panel klienta przestaw go w bridge i kup swój router.
  • Odpowiedz
@dktr: W MM nie ma chyba wyboru co do sprzętu jeżeli bierzemy łącze 300 Mbit i więcej. Wiem, że mają Arris a czy coś więcej to nie wiem. Router mam swój obecnie (z OpenWRT) i chodzi właśnie żeby tak zostało. Poczytałem, że ten Arris po resecie fabrycznym zgłasza się, że domyślnym loginem i hasłem na 192.168.1.100.
Niestety ten router działa na procku Intel Puma 6 x86 1.2 GHz TDP 8W
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pablo_see: Mam Arrisa od 1,5 roku przedstawionego w tryb bridge i podłączonego do mojego routera - zero problemów, działa stabilnie, prędkość 600 Mbit. Na zużycie prądu nie zwracam uwagi, ale jeśli nie będziesz używał wbudowanego WiFi i telefonu to będzie mniejsze niż maksymalne podane przez producenta
  • Odpowiedz
  • 1
@pablo_see W multimedii nie ma możliwości ustawienia trybu bridge na mta. Nie licząc tego arrisa dają jeszcze cga2121, epc3949 oraz tg3442s. Z nich wszystkich ten który Ci proponują jako jedyny nie sprawia problemów. Co do kombinowania z fabryka i późniejszym wkręcaniu anteny, aktualnie modem albo nadpisze wszystko co sobie ustawiłeś do zera albo nie zaloguje się w ogóle do cmts'a więc nie warto kombinować. Co do konieczności wymiany cóż.... mądre głowy
  • Odpowiedz
@Chibss: @Stingeree: @Odczuwam_Dysonans: @dktr:
Dostałem Technicolor cga2121. Jest ustawiony w tryb bridge. Za funkcjonalność routera płaci się w multimedii dodatkowo 10 zł miesięcznie. Modem pobiera 12 W co daje miesięczny koszt prawie 6 zł. Niestety samo urządzenie wielka, nieustawna krowa. Ciężko ustawić tak żeby zajmował mało miejsca.
  • Odpowiedz
@pablo_see: Czyli najlepszą usługą jeśli kierować się twoimi kryteriami jest aktualnie Orange BiznesPack. Dochodzą światłem do lokalu, dają ONT (który wciąga niecałe 2W) i router zyxela który można wywalić i sesję pppoe podnieść sobie na swoim sprzęcie.
  • Odpowiedz
@pablo_see: Jedyna rozsądna opcja. Mi się udało wysnifować hasło pppoe i mam ONT wpięty prosto w mikrotika na którym podnoszę sesję pppoe, dodatkowo zyskałem zewnętrzny adres IP który wcześniej był podniesiony na zyxelu. Ciekawe kiedy się w orange pokapują że klientowi usługa działa bo nie marudzi a w sieci nie widzą zyxela ;)
  • Odpowiedz