Wpis z mikrobloga

https://www.mrmoneymustache.com/2015/04/15/great-news-early-retirement-doesnt-mean-youll-stop-working/

Pracujesz bo potrzebujesz pieniędzy, a nie po to aby spędzić każdy dzień twojego życia w optymalny dla ciebie sposób. Jest lepszy sposób na życie.

Zgodnie z ich definicją "nie muszę już pracować za pieniądze" ich inwestycje pokrywają ich życiowe wydatki. Ale dalej, prawie wszyscy z moich znajomych nadal robią rzeczy, które wyglądają na pracę. Kilku z nich wciąż próbuje rozszerzyć swoje firmy. Inni nadal są produktywni w pisaniu książek lub inwestowaniu i pomaganiu innym w zakładaniu własnych firm. Nawet mnie zarzuca się, że nie przeszedłem na emeryturę ze względu na stolarstwo lub pisanie (które nie są dla mnie tak naprawdę pracą - chociaż robię rzeczy użyteczne dla innych - i czasem przyjmuję z dobroci serca pieniądze które mi wciskają). Ale jest powód całej tej "podobnej do pracy aktywności" i nie chodzi o pieniądze - chodzi o życiową satysfakcję.

you are doing work because you need the money, rather than for the joy of getting the most out of each of your days. And there really is a better way.

According to their own definition, they no longer need to work for money because their investments cover their (usually below average) spending. And yet, at the present moment almost all of them are still doing things that look like working. A couple of them are still charging away at expanding their companies. Others are still productive at writing books or investing and helping others start companies of their own. Even I get accused of not being retired on the grounds of either carpentry or writing. But there’s a reason behind all of this work-like activity, and it’s not money.

#mrmoneymustachequotes #rozwojosobisty #finanse
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach