Wpis z mikrobloga

Od paru tygodni dostaje jakies dziwne maile - zaczelo sie od typowego spoof, udajacego ebay, czy paypal, ale oczywiscie nie otwieralem linkow. Teraz jednak dostaje dosc regularnie dziwne maile z darmowych serwisow email, glownie niemieckich, mowiace na przyklad "czesc, to jest moj nowy email" (po angielsku), albo majace w tresci tylko jakis obrazek reklamowy. Za kazdym razem jednak adres nadawcy jest inny od faktycznego, wiec ktos sobie zadaje trud, by udawac, ze wyslal to z innego serwisu, niz faktycznie.
Po co to i do czego to niby ma sluzyc? Nie ma tam teraz nawet zadnych linkow, tylko albo tekst, albo obrazki.
Licza, ze odpisze? Ale co by to dalo?
Po co ktos mialby sobie zadawac klopot, by przesylac tego typu maile? Jest znany jakis mechanizm ataku z wykorzystaniem pozornie nieszkodzliwych maili bez zalacznikow?

#hacking #email #niebezpiecznik #sekurak #bezpieczenstwo #kiciochpyta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eugeniusz_geniusz: no wlasnie to wyglada na tak glupie dzialanie, ze albo faktycznie jest to jakis glupawy dzieciak po drugiej stronie, albo moze atak jest duzo bardziej zaawansowany i to ja jestem glupi, nie rozumiejac jak moze dzialac. Pomyslalem, ze moze ktos cos wie, czemu to mialoby sluzyc. Poznaniu mojego IP dla dalszego ataku? Jakichs ukrytych skryptow? Kontaktu z krolem nigeryjskim, jesli odpowiem? ;)
  • Odpowiedz
@dzikireks:
1. Nie otwieraj załączników z takich e-maili
2. Nie klikaj w linki z takich e-maili - jeśli na niego wejdziesz, to najprawdopodobniej dasz znać spamerowi, że ktoś z danego adresu e-mail korzysta.
3. Nie klikaj przy podglądzie e-maila w opcję "Wyświetl zdalne zasoby" lub analogiczną - jeśli je otworzysz, to najprawdopodobniej dasz znać spamerowi, że ktoś z danego adresu e-mail korzysta.

Wysyłanie spamu jest tanie, więc wysyłają to tysiącami, milionami z nadzieją,
  • Odpowiedz