Wpis z mikrobloga

@Helle: Patusow mi tez nie szkoda. Ja osobiscie szanuje kazdego pracujacego, gardze patologia i ludzmi zyjacymi na koszt czy to Matiego po technikum na tasmie czy Oskara po zarzadzaniu na korpo. Zyj i daj zyc - to chyba najlepiej podsumowuje moje poglady w duzym uproszczeniu
  • Odpowiedz
Za chwile bedzie tutaj ekspresowka na Mazury, autostrada juz jest.

@slozubn: Bardzo dobrze, że jest ta A1, można w bardzo szybki sposób stąd s--------ć. Ekspresówka też się przyda, w Olsztynie jest więcej pracy xD.

bo grunty tanie i sila robocza tez

@slozubn: Właśnie to jest najlepsze, Grudziądz to jest po prostu tania siła robocza. Autobusy o 5 rano, 13 i 21, dowożą 'skazańców' do obozów.
  • Odpowiedz
@obuniem: Akurat mam znajomosci w Olsztynie i wbrew pozorom jest tam niewiele podobno lepiej z robota niz w Grudziadzu. Przypominam, ze mowimy tez o warminsko-mazurskim gdzie wystarczy wyjechac kawalek za olsztyn i gleboka bieda dalej jest czyms codziennym choc dotacje na rolnictwo EU i powoli rozwijajaca sie turystyka pomagaja juz cos zmienic
  • Odpowiedz
@slozubn: Można zostać spawaczem, kierowcą Tira, operatorem koparki, glazurnikiem, zamiast to LO iść do samochodówki i pracować w warsztacie, zrobić kurs na widlaki - ja też celuję bardziej w takie zawody, chociaż jestem po liceum. Nie trzeba być inteligentnym, żeby je wykonywać. Inna rzecz to faktycznie jakieś choroby, o których pisałeś - takim ludziom na pewno przydałaby się jakaś pomoc
  • Odpowiedz
@obuniem: niby tak ale z drugiej strony wszystko sprowadza sie do tego ze jak masz ambicje to masz tylko kilka duzych miast a reszta nie istnieje. I tak szarak chcac zyc godnie a nie majac duzej sily przebicia zostaje w srednim miescie, lapie co jest i cos wynajmie bo w duzym miescie za podobna prace wynajmmie co najwyzej pokoj na spolke. A wpychanie wszystkich do kilku duzych miast raczej dobrze
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: Albo robisz jako biorobot u Bezosa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Muska w sumie stac a ze ma nieszablonowe podejscie do rzeczywistosci to widac w zasadzie wszedzie. I chwala mu za to bo dzieki temu miedzy innymi eksploracja kosmosu ruszyla mocno z miejsca

Dodam tylko do poprzedniego wpisu @obuniem: Mozliwosci i sa, gorzej jak musisz z---------c by sie tam utrzymac i nie masz szans
  • Odpowiedz
A wpychanie wszystkich do kilku duzych miast raczej dobrze nie zrobi sytuacji na rynku wynajmu/nieruchomosci.

@slozubn: Oczywiście, że nie jest to dobre, ale duże miasta, to jedyne sensowne wyjście według mnie, właśnie przez to, że w miastach powiatowych jest jak jest. To jest smutne, że to 2000zł czy 2500zł niedługo wystarczy jedynie na paliwo, coś do jedzenia i tapczan do krzaków. Trzeba się dostosować do warunków, bo jako jednostka, sytuacji
  • Odpowiedz
@obuniem: tez fakt, z drugiej strony jestes takim matim po technikum - nie jestes patusem, wzglednie ogarniety ale jednak nie na tyle by isc na jakis solidny kierunek

Pracujesz u siebie w jakiejs lokalnej firmie lub filii wiekszej w srednim miescie, powiedzmy masz te 3500 do lapy i jestes w stanie wynajac za to kawalerke - zamienilbys to na duze miasto gdzie powiedzmy dostaniesz kilka stow wiecej ale kawalerka to
  • Odpowiedz