Wpis z mikrobloga

@LittleBi: Większość znajomych z Liceum wyjechała właśnie w kierunku Poznań/Warszawa/Gdańsk/cokolwiek. Sam za to wróciłem do Torunia kilka miesięcy temu po 5 latach spędzonych w Poznaniu bo praca zdalna to zawsze można przycebulić na wynajmie mieszkania ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale jak przeglądałem sobie z ciekawości oferty pracy, czy gadałem z nielicznymi znajomymi którzy tutaj zostali to naprawdę masakra i nie zazdroszczę bo perspektyw mocno brak. A
  • Odpowiedz
Panowie, w Toruniu z większych firm macie: Płatki, Neuca, Bella, Polmos, Thyssenkrupp, Krajowa Spolka Cukrowa, Nova Trading, Kopernik, trochę od Torunia Apator. Ile "korpo" chcielibyście mieć w 200k mieście??
  • Odpowiedz
@Euphor: lucky you :) I to powaznie. Ale ludzie z liceum i poznani na studiach w 90% sa poza Toruniem. Dwie osoby zarabiaja dobrze, reszta zostala bo pomoc rodziny na miejscu (mieszkanie/dom, opieka na dzieciakami, etc.), czy kancelaria zony po tesciu, czy mama jest naczelnikiem wydzialu wiec zatrudni, itp. I wtedy pewna spokojna praca w budzetowce za niewiele im wystarcza, a jak sa dwie osoby to jakos sie kreci.

I
  • Odpowiedz
@misthunt3r: akurat ja nie z Torunia :) ale jakoś nie kojarzyłem tego miasta (dość sporego) z takimi kiepskimi możliwościami. Dodatkowo porównując np z sąsiednią Bydgoszczą, gdzie np siedzibę ma Atos.
  • Odpowiedz