Wpis z mikrobloga

#arduino #programowanie #inzynieria #automatyka

Wdrożyliście jakieś rozwiązanie komercyjne oparte o nieprzemysłowe Arduino?
Ewentualnie czy zrealizowaliście jakiś projekt, który pełnił cykliczne funkcje i pracował 24/7 przez okres min. 1 roku?
Czasami w pracy trafiają mi się zlecenia gdzie miałbym okazję wykorzystać Arduino, ale zawsze kończyło się na droższych komercyjnych rozwiązaniach danego problemu.
Oczywiście przekładało się to na cenę końcową.
Stosując Arduino w niektórych okolicznościach mógłbym zaproponować klientowi swoje rozwiązania, dzięki czemu mógłbym zrobić to samo, ale z większa marzą dla siebie.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hipodups: Dokładnie tak. Co do bezpieczeństwa to trzeba oddzielać stronę wykonawczą od sterującej, traktować całość jako urządzenie potencjalnie niebezpieczne (podobnie jak PLC, widząc jak tutaj jęczą na TIA Portal i coraz większą zawiłość w obliczu rosnącej ilości funkcji i tam można wywalić babola co się ujawni w najmniej odpowiednim momencie) i zabezpieczać to nadrzędnie obwodami bezpieczeństwa. Ja szyję na miarę tam gdzie nie ma alternatywy albo jest ona dużo droższa
  • Odpowiedz
@Hipodups: Powoli myślę o przesiadce na ESP, pierwsza partia idzie. Odnośnie chińskiej elektroniki to jest jaka jest, tania i łatwo dostępna. Ale mają też PLC w oparciu o Hitachi, wyglądają schludnie i kosztują 1/10 znanych marek.
  • Odpowiedz