Wpis z mikrobloga

#arduino #programowanie #inzynieria #automatyka

Wdrożyliście jakieś rozwiązanie komercyjne oparte o nieprzemysłowe Arduino?
Ewentualnie czy zrealizowaliście jakiś projekt, który pełnił cykliczne funkcje i pracował 24/7 przez okres min. 1 roku?
Czasami w pracy trafiają mi się zlecenia gdzie miałbym okazję wykorzystać Arduino, ale zawsze kończyło się na droższych komercyjnych rozwiązaniach danego problemu.
Oczywiście przekładało się to na cenę końcową.
Stosując Arduino w niektórych okolicznościach mógłbym zaproponować klientowi swoje rozwiązania, dzięki czemu mógłbym zrobić to samo, ale z większa marzą dla siebie.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kwantowykocyk: Faktycznie, masz racje. Pracuję głównie dla sektora publicznego, przeszło mi parę razy przez myśl żeby zastosować Arduino, ale raczej bym się nie odważył xD. Myślę raczej o kliencie prywatnym, a takiemu raczej udałoby mi się to sprzedać. Sprzedawałem już swoje rozwiązania, ale były to głównie skrypty, np. rozliczanie czasu pracy w oparciu o istniejącą bazę kontroli dostępu (to było oczywiście tylko do wglądu, bo takie rozwiązanie nie ma żadnej
  • Odpowiedz
@dziekuje: Wszystko zależy od klienta. Dużej korpo gdzie godzina przerwy jest liczona w milionach strat tego za nic nie wciśniesz ale jeśli masz kogoś kto potrzebuje rozwiązania przede wszystkim taniego i ewentualny downtime jest akceptowalny to czemu nie. Są też przemysłowe produkty podobne do raspberry pi które mogłyby być wyjściem w tej sytuacji.
  • Odpowiedz
@dziekuje: Tak, wykonałem taki projekt na kilku maszynach. Pracuje cyklicznie 24/7. Zczytuje sygnał zakonczenia cyklu na maszynach za pomocą arduino. Sygnał z PLC do Arduino, a pozniej do komputera i odczyt w aplikacji, dla duzej korporacji w automotive. Normlanie z Siemensa odczytywałem sobie taki sygnał przez webserver, ale tam był jakiś austriacki sterownik, wiec wykorzystałem arduino. Przepracował 1,5 zanim poszedłem do IT. Kolega, nieco bardzij zaawansowany, zrobil na arduino do
  • Odpowiedz
@dziekuje: Arduino samo w sobie jest tanie, tylko co z peryferiami i zabezpieczeniami przed zakłóceniami w maszynie? Pytanie czy nie lepiej już jakieś logo wykorzystać czy s7-1200?
  • Odpowiedz
@dziekuje: Rabaty zależą od tego jak je wypracujesz z dostawcą, raczej nikt Ci ich nie poda. Nawet jak masz Masz Logo Za 400zł czy S7-1200 za 700 zł to nie są jakieś mega koszty. Jak policzysz arduino z peryferiami to też tanio cię nie wyjdzie, a nie masz tak naprawdę nic na swoją obronę w razie awarii.
  • Odpowiedz
@dziekuje: Ale do czego chcesz to zastosować? Jeśli do sterowanie procesami to raczej od razu odpada. Do zbierania danych IoT, to od biedy.

Tak na marginesie, do arduino masz już gotowy kompilator drabinki na plik hex, LDmicro.
  • Odpowiedz
  • 0
@Androo: Robię w systemach bezpieczeństwa, ale tam stosuję tylko certyfikowany sprzęt.
Czasami mam zapytania o jakieś pierdoły, typu prosta automatyka, ostatnio był temat czujnika zalania. Dałem tam satel’owski AXD-200 + ACU-220 i do tego sygnalizator akustyczno optyczny RGB, który w zależności od stanu systemu sygnalizuje to odpowiednim kolorem i/lub alarmem akustycznym.
Tylko że tutaj to hula bezprzewodowo. Na Arduino koszta byłyby znacznie większe i do tego z pewnością byłoby to
  • Odpowiedz
@dziekuje: Moim zdaniem do poważnych systemów to się nie nadaje bo brakuje niezawodności. Dlatego stosuje się porządne sprzęty które są droższe. Do tego ja bym się wstydził zrobić coś na Arduino w pracy. Jeśli już (jakaś mniej krytyczna funkcja/maszyna to bym zrobił normalnie na AVT. No szanujmy się- Arduino jest do zastosowań amatorskich.
  • Odpowiedz
@dziekuje: projekt inzynierski 3 ata temu stawialem na arduino nano od chinczyka za mniej niz 10$ szt. Pracuje 24/7 w dwoch lokalizacjach od 3 lat, sterujac oswietleniem na schodach, zbierajac dane z czujnika światła 2 czujnikow ruchu, sterujac 9 lampkami. Umozliwia komunikacje bt. pracuje stabilnie i bezawaryjnie.
Jak dlugo nie wiem, ale przewidziany w projekcie czas życia sie juz skonczyl, kodensatory na pcb mialy czas pracy przeznaczony na lekko ponad
  • Odpowiedz
@dziekuje: Arduino Mega, 3 wyświetlacze 4x20 big, enkoder, krancowki, klawiatura i parę przycisków. 2 takie puplity wykonałem 7 lat temu, pracują 16 godzin dziennie, liczą przemieszczanie się wózka (16 ton) do manipulacji kłód drewna (Baljer Zembrod), pomagają optymalizować, liczą ile sztuk danej miary się zrobiło, jest i wydajność, licznik kilometrów itp. Nie było żadnego zwisu do tej pory, a zrobiłem bo oryginalne rozwiązanie nie dość że gubiło impulsu przy szybszej
  • Odpowiedz
Więc da sie stawiac na tym projekty, dla osob prywatnych, tylko pamietwj ze jesli nie spelnia norm, i komus zrobi krzywde to masz przesrane ¯_(ツ)_/¯

@Hipodups: Musisz myśleć jak najgłupszy operator ze skłonnościami do nadużywania wódy. A od bezpieczeństwa to są Preventy i odcinanie sterowania, a czasami i mocy (widziałem takie rozwiązania w niemieckich maszynach, bydlaty stycznik nadrzędny, taki ubercontactor ( ͡° ͜ʖ ͡°)). W najlepszym
  • Odpowiedz
@dziekuje: A zapomniałem, teraz robię czujnik wilgotności wiórów z pomiarem metodą radarową (wykrywanie czasu po jakim wraca odbicie), gotowe rozwiązania to 5k EUR +. Arduino by przeszło ale za dużo amatorki się wokół tego kręci zatem wolę używać nazw typu czujnik mikroprocesorowy i takie tam komercyjne bajery. Samych płytek Arduino nie wkładam, służą co najwyżej do fazy pajęczej projektu.
  • Odpowiedz
@tank_driver: mize i tak, ale projektujac tamto urzadzenie a potem budujac kilka iteracji prototypów, dbalem u różne elementy, po lrzez zabezpieczenie elektroniki i izolacje kanałow, by przy zwarciu na jedym wyjściu nie spalic wszystkiego, czy by no. sciezki nie byly zbyt wąskie do pradu plynacego, co by nie spowodowac np. pozaru nadmiennym nagrzewaniem, nie wspominajac juz o p--------h typu przypadkowe zwarcie przez dotkniecie wyjsc na roznych kanalach. no i indukcyjnie
  • Odpowiedz