Wpis z mikrobloga

Jeżeli się zastanawiacie, co tu się odtańcowało: obstawiam, że Ziemkiewicz zobaczył artykuł pod tytułem "Why do Saturn's rings disappear" (lub podobnym) i uznał to za coś, co się dokonało. ()
Uwzględniając jego poprzednie pokazy zrozumienia języka angielskiego jest to dosyć prawdopodobne.
  • Odpowiedz
@cumulus: Aż sobie musiałem wygooglować. Co się okazało? Że pierścienie Saturna powoli opadają na jego "powierzchnię". Ale do całkowitego zniknięcia to jeszcze kilka lat zostało. Tak koło 200 milionów lat xd
  • Odpowiedz
@duncanidaho2:

Zacznijmy od tego, że w okolicy Saturna nawet po nasłonecznionej stronie występują temperatury silnie ujemne. Już na Marsie Słońce nagrzewa powierzchnie do max +30 - +40 stopni. Europa i inne księżyce Jowisza są stale skute lodem. Gdyby aktywność słoneczna miałaby aż tak wzrosnąć, by topić pierścienie Saturna, to Ziemia by się usmażyła.
  • Odpowiedz
@cumulus: Ja nie rozumiem po co on takie tematy porusza xD przecież po tylu rasach ile został zaorany jak dzieciak, już musi sobie zdawać sprawę że jest totalnym głąbem w tematach naukowych - a mimo to nadal brnie i niezrażony wciąż produkuje kolejne brednie
  • Odpowiedz
Ja nie rozumiem po co on takie tematy porusza xD przecież po tylu rasach ile został zaorany jak dzieciak, już musi sobie zdawać sprawę że jest totalnym głąbem w tematach naukowych - a mimo to nadal brnie i niezrażony wciąż produkuje kolejne brednie

@advert: bo jest sporo osób, które traktują go poważnie i uważają, że krytyka ziemkiewiczowskich bredni to lewactwo.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@cumulus: "Saturn could lose its rings in less than 100m years" == "dlaczego zniknęły pierścienie Saturna"

Co za kretyn
  • Odpowiedz