Wpis z mikrobloga

@pesotto: po co się ograniczasz. od razu nawołuj to konfiskaty majątku kułaków. cała władza w ręce ludu. A teraz wystaw wszystko co masz przed blok, komputer i telefon w pierwszej kolejności

@europa: O Korwinoid z zerowa wiedza o ekonomii. Witamy.
  • Odpowiedz
@ozjasz4-9: gość się dorobił niemałej fortuny z niczego, wszystko na flipach. ogólnie flipy to rak, ale siwcowi łba szczerze zazdroszczę, typ gościa, co nawet jakby mu teraz wjechała skarbówka i zabrała cały majątek to jestem pewny, że bez problemu by wrócił do takiego poziomu co ma teraz
  • Odpowiedz
a drugi o plusach teoretycznej gospodarki wolnorynkowej

@PanHagrid: Jakbyś niedokładnie przeczytał to właśnie do spekulacji w ten sposób się odnosiłem co dokładnie napisałem we wpisie wyżej:

Spekulacja w warunkach gospodarki rynkowej jest zjawiskiem pozytywnym na rynku.

A potem ludzie z małą wiedzą o ekonomii lub o poglądach komunistycznych zaczęli mi zarzucać, że spekulacja jest zła, gdy w warunkach wolno rynkowych ma pozytywne cechy.
  • Odpowiedz
@PanHagrid: co ty napisałeś? Stracili głupi? Teraz idiotą jest dla ciebie każdy uczciwie zarabiający na swoją rodzine człowiek który słysząc o jakieś pandemii na przerwie w pracy nie kupił od razu 500 sztuk maseczek dla rodziny? Kupowanie całego zapasu by na tym zarabiać uważasz w porządku? To jest w was Polakach najbardziej obrzydliwe. Nawet Niemiec, który jest od was bogatszy o wiele nie postępuje tak jak wy nawet. Na wszystkim
  • Odpowiedz
lebakurfaRutkowski_Patrol: „Inwestorzy” często kupują lub rezerwują nowe mieszkania od dewelopera i dopiero później wystawiają na sprzedaż.

@ozjasz4-9: Nie wiem czy Ty trolujesz czy jesteś taki niedorozwinięty. A kto Ci broni zrobić to samo co on?
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol

1. Mylisz spekulację z nadmierną kreacją pieniądza. >Znowu brak podstawowej wiedzy.

2. Piszemy o spekulacji na rynku mieszkaniowym a nie instrumentów finansowych - a przynajmniej robiliśmy to na początku więc proszę nie odwracaj kota ogonem i nie dokładaj kolejnych pojęć których nie rozumiesz.

Zero podstaw teorii ale naczytany wykopu pod korek.

Jeszcze jakieś projekcje? Bo pierwszą projekcją jest to, że ludzie spekulowali na mieszkaniach, a nie zarządy banków na kredytach,
  • Odpowiedz
@ozjasz4-9: oczywiście, że pasożyt. Zgadzam się z innymi - mieszkania nie powinny być dobrem luksusowym a takim się stają. taki sam rak jak agencje nieruchomości, zero wartości dodanej a tylko hajs biorą za pośredniczenie.
  • Odpowiedz
@IKnowThings: To dlaczego nie mając zdolności chcesz ograniczać czyjeś zdolności biznesowe? Lepiej jest ciągnąć w dół tych którzy ryzykują i coś się im udaje bo pewnej liczbie osób takich jak Ty (i pewnie ja) coś takiego się nie wyjdzie? Na tym polega rozwój - jeden podejmuje ryzyko i na tym zyskuje inny woli tego ryzyka nie podejmować i spoko tylko nie przeszkadzaj przy okazji innym przedsiębiorczym.
  • Odpowiedz
@ozzi91: jakie dobro luksusowe? To nie jest zadne dobro luksusowe bo przeciętnego kowalskiego stać na wynajęcie pokoju, mieszkania. A jak uważasz ze nalezy Ci się wyższy standard to zarób sobie na to - nikt Ci nie broni -> w w w. pracuj .pl
  • Odpowiedz