no tak, ale on mówił o czymś innym i Ty to ciągnąłeś
@PanHagrid: Oczywiście nie dojdziesz teraz jak wyglądała nasza rozmowa bo gość usunął swój wpis. Zauważ jednak początkowe moje posty i resztę. Przeczytaj sobie powoli to co pisałem post po poście i na co odpowiadałem. Ktoś mówił o spekulacji, więc zacząłem mówić, że ona w warunkach gospodarki wolnorynkowej jest wolna. A to, że potem sobie ktoś coś uroił nt
porównałeś g---t do zakupu taniej i sprzedaży drożej? xD
no no - gwałcenie ludzi to taka sama sytuacja jak kupowanie nieruchomości za zarobione pieniądze.
@mozesz_mi_kliknac @PanHagrid: jeśli będę miał odpowiednio dużo pieniędzy, aby wykupić od producentów całą żywność, potrzebną do wyżywienia populacji przez pół roku, a później zacznę tą żywność sprzedawać, po cenie za którą połowy społeczeństwa nie będzie na nią stać i zaczną umierać z głodu, to wszystko
@rockip: Uwaga, wielka lekcja ekonomii dla ciebie: Gdybyś zaczął wykupywać w ten sposób cała żywność, to jej cena by wzrosła i w konsekwencji zyskowność jej produkcji również by poszła w górę. Przez to większa część gospodarki przerzuciła by się na produkcję żywności.
Widzisz teraz jak przekłada się to na rynek mieszkaniowy?
@rockip: pomijasz, że nawet jak wykupisz całą żywność to zaraz pojawia się nowi producenci... więc Ty nie zainwestujesz w to grubych bilionow, bo jest konkurencja i o to chodzi, to jest piękno kapitalizmu, którego nie rozumiesz
Wykorzystywanie staruszków z mieszkaniami też jest ok?
@rockip: wyłudzenie i wprowadzanie fałszywych informacji jest niewłaściwe, przyznam nawet słuszności w wrzucaniu numerów młodych małżeństw na olx w zakładce "oddam za darmo nowe ps5"
@rockip: I tu jest właśnie zawarty problem tych pseudointeligentów. W swojej głupocie (bo inteligentni ludzie to wiedzą) nie potrafią wyciągnąć wiedzy do życia z lekcji historii (beeeee historia strata czasu, beeeee humaniści). Otóż historia pokazuje jak skończył Ludwig XVI, car Mikołaj II czy chociazby jak rodził się nazizm i chora nienawiść do Żydów. Żydzi to taki naród przeliczajacy wszystko co się da na szekle (podobnie jak panowie idioci). Co z
@Anien: Tak widzę, przez mój kaprys, „większa część gospodarki przerzuciła by się na produkcję żywności”, sztucznie hamując inne gałezie gospodarki. Nadal pytam o ocene moralną takiego postepowania.
@europa Chodzi o duże różnice między opodatkowaniem pracy/kapitału/ziemi na niekorzyść pracy = postępujące rozwarstwienie społeczne i różnice dochodowe, ludzie biedni z pochodzenia mają przez to dużo mniejsze szanse/możliwości się wzbogacić ma swojej pracy (czy awansować społecznie dzięki swojej pracowitości), a tacy, którzy odziedziczyli majątek nie mając oczywiście wpływu na to gdzie się urodzą, mają wygrane życie. Zwykłego człowieka niedługo nie będzie stać na mieszkanie w większym mieście, ze względu na to,
@ozjasz4-9: te mieszkania powinny zostać uspołecznione dla tych którzy są bezdomni lub nadal mieszkają z rodzicami. Za żerowanie na podstawowych dobrach społecznych powinny być surowe kary.
@rentiever: o to mi chodzi, dokładniej o przypadki, w których z uwagi na wiek i choroby ktoś nie jest organicznie zdolny do podejmowania racjonalnych decyzji. Nie każda sprzedaż poniżej wartości jest skutkiem nadużycia.
@TheDzions: ale Ty mówisz o oszustach - na to są paragrafy nie tylko cywilne, ale też karny. Więc nie jest problemem idea flipu, tylko nieuczciwość ludzi. Jak w wielu innych branżach, przecież nie tylko wśród fliperów i handlarzy aut są oszuści.
@bloger_klasyczny: Wg wykopków to fliperzy na rynku to tylko oszuści. Pal licho, że większość ludzi w ogóle nie kupowała od nich mieszkania xD. WRZUCAJĄ ULOTKI DO SKRZYNKI TO OSZUŚCI.
Pasożyt, który robi szkode dla rynku, czy propsujecie?
#nieruchomosci #flip #flipmieszkania #fliperzy
https://youtu.be/D_uTIlAj8v4
@PanHagrid: Oczywiście nie dojdziesz teraz jak wyglądała nasza rozmowa bo gość usunął swój wpis. Zauważ jednak początkowe moje posty i resztę. Przeczytaj sobie powoli to co pisałem post po poście i na co odpowiadałem. Ktoś mówił o spekulacji, więc zacząłem mówić, że ona w warunkach gospodarki wolnorynkowej jest wolna. A to, że potem sobie ktoś coś uroił nt
Komentarz usunięty przez autora
jak z pisowcem
@mozesz_mi_kliknac @PanHagrid: jeśli będę miał odpowiednio dużo pieniędzy, aby wykupić od producentów całą żywność, potrzebną do wyżywienia populacji przez pół roku, a później zacznę tą żywność sprzedawać, po cenie za którą połowy społeczeństwa nie będzie na nią stać i zaczną umierać z głodu, to wszystko
Widzisz teraz jak przekłada się to na rynek mieszkaniowy?
@rockip: wyłudzenie i wprowadzanie fałszywych informacji jest niewłaściwe, przyznam nawet słuszności w wrzucaniu numerów młodych małżeństw na olx w zakładce "oddam za darmo nowe ps5"
a w gospodarce centralnie sterowanej mieliśmy takie akcje m. in. za Mao, czy mniejsze za ZSRR lub PRL
@Janusz_z_Rivii: i jak Żydzi skończyli? wcale nie mają swojego panstwa, silny wywiad i twarda politykę międzynarodową...
Komentarz usunięty przez autora