@europa: hmmm czyli lepszy jest model rosyjski z oligarchami? Mówimy o opodatkowaniu konkretnego majątku, które ma zalety i wady. Czasem, bez regulacji, wolny rynek nie działa i pojawia się spekulacja która dąży to tego - że 1% najbogatszych będzie miał 99% zasobów.
@josoof: kataster jest to wielokrotne opodatkowanie, podatek od podatku. Zarobiłem pieniądze od których odprowadziłem podatek. Kupiłem za nie mieszkanie od czego odprowadziłem podatek i teraz mam odprowadzać podatek po raz 3? W międzyczasie powinienem też nadal płacić podatek od nieruchomości? Do tego jak by wprowadzono kataster to będzie typowa polska patologia i złodziejstwo. Podam taki mocno przerysowany przykład. Do jakiegoś chłopa co ma kawałek ziemi po ojcu i zero oszczędności
@mozesz_mi_kliknac: ja mam i zdolność i pieniądze :) problem w tym ze przeciętny Mirek nie i pytanie go „to czemu sam nie zarezerwujesz x mieszkań deweloperskich i nie zarobisz na cesji” jest głupie.
Sytuacja w której ktoś zarabia krocie na pośrednictwie dóbr o ograniczonej podaży i wysokim popycie nie wnosząc żadnej wartości dodanej jest patologiczna i nie powinna mieć miejsca w zdrowym państwie.
@An_Easy_Lover: Dziecko kochane, tu nie chodzi o bycie mentalnym komunistą :) Wierz mi lub nie ale może być coś pomiędzy komunizmem a dzikim kapitalizmem.
Tu trzeba po prostu nie być mentalną gnidą i spojrzeć na większy kawałek rzeczywistości niż czubek własnego nosa. Pewne grupy dóbr takie jak: żywność i nieruchomości mieszkalne powinny być zabezpieczone przed 'wolnorynkowym' windowaniem cen nie dlatego że 'ooo pewnie chcesz d-----ć temu co ma lepiej
Nie wiem czy trolujesz czy zwyczajnie nie wiesz o czym mówisz ale fliper zazwyczaj kupuje mieszkanie i je odnawia / remontuje wiec jesli to jest dla ciebie zadna wartosc dodana to moze wpadniesz i wyremontujesz mi mieszkanie?
I robi to doliczając sobie kilka - kilkanaście % wartości mieszkania marży powyżej kosztów z reguły wątpliwej jakości remontu. A że flip to teraz złoty sposób robackiego zarabiania to podaż mieszkań 'do remontu' jest mocno ograniczona i po raz kolejny traci na tym zwykly mirek ktory chce sobie kupić mieszkanie.
: typowe p---------e człowieka który się dorabiać nie musiał.
Mylisz się. A do tego jesteś skończonym chamem. Jeśli matka nie potrafiła cię wychować i nie potrafisz dyskutować w internecie to polecam wyłączyć internet i iść spać.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol Po tym poscie ziomeczku przybiłbym ci piątkę - pięknie wyjaśniłeś tego mentalnego komuniste co nie może znieść, że są ludzie pracowici, którzy pomimo słabego startu czegoś sie w życiu dorobili ... @IKnowThings moge
Usuń konto ignorancie. W krematorium skończyli. Izrael to są długie lata dalej.
@Janusz_z_Rivii: wybacz, pochopnie założyłem, że nie traktujesz 6 mln martwych w Holocauscie Żydów jako oprawców... a cóż zrobiły miliony Chińczyków?
wybacz, muszę Cię dać na czarno, nie dość, że nie rozumiesz podstaw ekonomii i blisko Ci do krwawych komunistów, to dyskusja z Tobą są na podobnym poziomie co z fanatykiem, który obraża gdy zaczniesz podawać argumenty
@IKnowThings z kim ja tu w ogole siedze xD co to za mentalna komuna zeby odsprzedaż mieszkania po remoncie nazywać robackim sposobem zarabiania xDD czyli jak ktos kupi zepsute urzadzenie (np. telefon), naprawi je i bedzie chcial odsprzedac to tez jest robakiem czy juz nie?
Co do tej wartosci dodanej remontu - a to nie jest tak, ze jak kupisz stare mieszkanie (np. uprzedzisz flipera) to i tak MUSISZ je wyremontowac,
@IKnowThings xD poziom kultury masz rowny z poziomem iq ale w sumie niczego wiecej bym sie nie spodziewal... zastanawia mnie tylko czy ktos ci placi za pisanie takich glupot czy robisz to o zgrozo dobrowolnie (wtedy juz nie widze ratunku ani dla kultury ani dla iq), nie pozdrawiam
@PanHagrid: Ignorantem to jesteś wyłącznie ty polaku. W wizji społeczeństwa nad którą się obficie spuszczasz na samą myśl banksterka i inne podmioty robią wszystko by zmaksymalizować swoje zyski kosztem wszystkich innych doprowadzając ich (w granicach prawa a jak) do ruiny. Dziki kapitalizm jest równie zły co f-----m czy komunizm. Przykładem są Żydzi ty ignorancie doprowadzający naród niemiecki do ruiny. Przeczytaj sobie ty ignorancie co doprowadziło do dojścia Hitlera do władzy.
może ale jest to stosunkowo rzadka sytuacja raczej zostanei rolnikiem a syn lekarza lekarzem, są badania na ten temat w skali europejskiej
Ale jak masz zamiar to zmienić? Dostęp do studiów jest praktycznie taki sam dla wszystkich. Tu jest kwestia podejścia wychowania, biedny oznacza zazwyczaj słabo wykształcony więc jego dzieci raczej też będą słabo wykształcone. Zabieranie biednym nic nie da poza tym że im przestaną się pewne rzeczy opłacać a co za
@bialyjakbialek: nie mam zamiaru tego zmieniać, nie mieszkam już w PL i nie zamierzam wracać bo nie wiedzę nadzieji dla tego kraju i jego upośledzonych mieszkańców
ale dostęp do studiów nie jest taki sam, uczelnie są w dużych miastach, młodzi ludzie z terenów wiejskich/biednych rodzin muszą się jakoś na nich utrzymać przez 3-5 lat a jak mają to zrobić jak pensja minimalna jest obłożona 40% podatkiem a koszty wynajmu kawalerki
Pasożyt, który robi szkode dla rynku, czy propsujecie?
#nieruchomosci #flip #flipmieszkania #fliperzy
https://youtu.be/D_uTIlAj8v4
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Mistrz :D
Ale taka prawda, gosc nie ma pojecia, rzuca frazesami.
@europa: hmmm czyli lepszy jest model rosyjski z oligarchami? Mówimy o opodatkowaniu konkretnego majątku, które ma zalety i wady. Czasem, bez regulacji, wolny rynek nie działa i pojawia się spekulacja która dąży to tego - że 1% najbogatszych będzie miał 99% zasobów.
Komentarz usunięty przez autora
@europa: jest Polska - jest ryzyko.
Sytuacja w której ktoś zarabia krocie na pośrednictwie dóbr o ograniczonej podaży i wysokim popycie nie wnosząc żadnej wartości dodanej jest patologiczna i nie powinna mieć miejsca w zdrowym państwie.
Nie wiem czy trolujesz czy zwyczajnie nie
@An_Easy_Lover: Dziecko kochane, tu nie chodzi o bycie mentalnym komunistą :) Wierz mi lub nie ale może być coś pomiędzy komunizmem a dzikim kapitalizmem.
Tu trzeba po prostu nie być mentalną gnidą i spojrzeć na większy kawałek rzeczywistości niż czubek własnego nosa. Pewne grupy dóbr takie jak: żywność i nieruchomości mieszkalne powinny być zabezpieczone przed 'wolnorynkowym' windowaniem cen nie dlatego że 'ooo pewnie chcesz d-----ć temu co ma lepiej
I robi to doliczając sobie kilka - kilkanaście % wartości mieszkania marży powyżej kosztów z reguły wątpliwej jakości remontu. A że flip to teraz złoty sposób robackiego zarabiania to podaż mieszkań 'do remontu' jest mocno ograniczona i po raz kolejny traci na tym zwykly mirek ktory chce sobie kupić mieszkanie.
Mylisz się. A do tego jesteś skończonym chamem. Jeśli matka nie potrafiła cię wychować i nie potrafisz dyskutować w internecie to polecam wyłączyć internet i iść spać.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol Po tym poscie ziomeczku przybiłbym ci piątkę - pięknie wyjaśniłeś tego mentalnego komuniste co nie może znieść, że są ludzie pracowici, którzy pomimo słabego startu czegoś sie w życiu dorobili ... @IKnowThings moge
@Janusz_z_Rivii: wybacz, pochopnie założyłem, że nie traktujesz 6 mln martwych w Holocauscie Żydów jako oprawców... a cóż zrobiły miliony Chińczyków?
wybacz, muszę Cię dać na czarno, nie dość, że nie rozumiesz podstaw ekonomii i blisko Ci do krwawych komunistów, to dyskusja z Tobą są na podobnym poziomie co z fanatykiem, który obraża gdy zaczniesz podawać argumenty
Co do tej wartosci dodanej remontu - a to nie jest tak, ze jak kupisz stare mieszkanie (np. uprzedzisz flipera) to i tak MUSISZ je wyremontowac,
Nie chce mi się z tobą dyskutować, więc podsumuję : jesteś gnidą, c--j ci w dupę.
Ale jak masz zamiar to zmienić? Dostęp do studiów jest praktycznie taki sam dla wszystkich. Tu jest kwestia podejścia wychowania, biedny oznacza zazwyczaj słabo wykształcony więc jego dzieci raczej też będą słabo wykształcone. Zabieranie biednym nic nie da poza tym że im przestaną się pewne rzeczy opłacać a co za
ale dostęp do studiów nie jest taki sam, uczelnie są w dużych miastach, młodzi ludzie z terenów wiejskich/biednych rodzin muszą się jakoś na nich utrzymać przez 3-5 lat a jak mają to zrobić jak pensja minimalna jest obłożona 40% podatkiem a koszty wynajmu kawalerki