Aktywne Wpisy
![WielkiNos](https://wykop.pl/cdn/c3397992/WielkiNos_dTiY14auZf,q60.jpg)
WielkiNos +275
To zdjęcie przedstawia mężczyznę znajdującego się za barierką mostu w północnej części Londynu. Mężczyzna chciał popełnić samobójstwo jednak w momencie kiedy miał skoczyć zauważyli go przypadkowi przechodnie. Od razu rzucili się na pomoc człowiekowi łapiąc go za nogi, ubranie, głowę. Kilka osób przytrzymywało mężczyznę przez ponad godzinę do czasu przyjazdu pomocy. Spójrzmy na te silne uściski, determinację, współczucie i bezinteresowność ludzkiej pomocy dla całkowicie obcego człowieka.
#samobojstwo #ciekawostki #londyn
#samobojstwo #ciekawostki #londyn
![WielkiNos - To zdjęcie przedstawia mężczyznę znajdującego się za barierką mostu w pół...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5d36f251c1a5d057aadf5e65089b9998111adf84ffc4bf7f2ed0aec73e7c621f,w150.jpg?author=WielkiNos&auth=d4732655a1371074ce94e51144468384)
źródło: temp_file4268846798483527866
Pobierz![sonklabart](https://wykop.pl/cdn/c3397992/sonklabart_lTzdgFpwbt,q60.jpg)
sonklabart +25
#zwiazki #relacje #niebieskiepaski
Mirki, co was powstrzymuje przed zagadaniem do przypadkowej dziewczyny, która wpadła wam w oko?
Miałam kilka znajomości z chłopakami, które zaczęły się od nawiązania kontaktu wzrokowego na mieście, ale to ja ostatecznie ja wyszłam z inicjatywą rozpoczęcia rozmowy. Jak pytałam się później dlaczego to oni nie zrobili pierwszego kroku, to słyszałam przeważnie odpowiedzi typu "bo myślałem, że kogoś masz/spławisz" itp.
Czy wizja bycia odrzuconym jest dla was paraliżująca? Sama
Mirki, co was powstrzymuje przed zagadaniem do przypadkowej dziewczyny, która wpadła wam w oko?
Miałam kilka znajomości z chłopakami, które zaczęły się od nawiązania kontaktu wzrokowego na mieście, ale to ja ostatecznie ja wyszłam z inicjatywą rozpoczęcia rozmowy. Jak pytałam się później dlaczego to oni nie zrobili pierwszego kroku, to słyszałam przeważnie odpowiedzi typu "bo myślałem, że kogoś masz/spławisz" itp.
Czy wizja bycia odrzuconym jest dla was paraliżująca? Sama
Szkół smażenia steków jest wiele, moim zdaniem nie ma jednej słusznej. Jako miłośnik mięsa w wersji rare, mi wystarcza solidnie rozgrzana patelnia i jednokrotne przekładanie mięsa.
O innych imo całkiem spoko opowiada ten artykuł:
https://kukbuk.pl/artykuly/jak-kupowac-i-przygotowywac-steki-wolowe/
1. Mięso przed obróbką doprowadzić do temperatury pokojowej, czyli wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym smażeniem
2. Osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z obydwu stron
3. Przyprawić solą i mielonym pieprzem bezpośrednio przed smażeniem
4. Mocno rozgrzać patelnię, użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia lub masła klarowanego
5. Ten konkretny stek ważył ok 350g, do osiągnięcia efektu jak na zdjęciach potrzebował smażenia po 2 minuty z każdej strony i 5 minut odpoczywania.
6. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię z wybranym tłuszczem (niewielką ilością).
Smażyć 2 minuty, przerzucić na drugą stronę, dodać kawałki masła, rozgniecione ząbki czosnku z łupinkami i gałązki rozmarynu.
Przez ostatnią minutę bastować (polewać) steka rozgrzanym tłuszczem.
7. Usmażonego steka odłożyć na 5 minut
8. Serwować z prostymi dodatkami, u mnie rukola z parmezanem i cytrynowym winegretem (oliwa, sok z cytryny 3:1, sól i pieprz).
Btw, gdybym miała takie mięcho na wyciągnięcie ręki prawdopodobnie byłabym w stanie żyć na carnivore. Polecam Stację Ordona z Warszawy :)
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
źródło: comment_1611995987v3T6CiybiSJfpErkhohl5c.jpg
Pobierzźródło: comment_1611998853JYSGgJNWFAVcQwu5Saf8iG.jpg
Pobierzźródło: comment_1612002493pFiRpseDxH27baNIYfIU2D.jpg
Pobierz@NiepoprawnaDziewczyna jest rare, miał w środku ponad 50°C więc nawet ociupinkę za dużo, a już dużo za dużo na blue.
@chef_r2r To już nie te czasy że w Polsce nie da się kupić dobrej wołowiny. Wiadomo że w zwykłych mięsnych to raczej słabej jakości, twarde mięso krów mlecznych ale w większych miastach masz nawet spory wybór specjalistycznych sklepów
@FLAC wiadomo, ulubione hobby niektórych :)
Wrzucam do kotła, ustawiam 54*C i zapominam na 3h. W środku daje rozmaryn świezy, sól i pieprz
Pic rel
https://www.wykop.pl/wpis/54842153/3h-w-kotle-na-54-c-chwila-na-patelni-i-wsio-wyszlo/
@chixi: po smazeniu ( ͡° ͜ʖ ͡°), olej ma stek i stek na sucha patelnie ibodpoczywa w piekarniku
Ja wolę tak ^^
Polega na tym, że stek dochodzi najpierw w piecu do właściwej temperatury, a następnie jest obsmażany po 1 minucie z każdej strony.
Ma to tę przewagę nad sous vide, że powierzchnia jest wysuszona (ale nie środek!), więc po smażeniu wyglada pięknie.
Przewaga nad samym smażeniem - temperatura lepiej, bo wolniej rozkłada białka, więc stek jest delikatniejszy.
Nie trzeba też „odpoczywać” steka.
źródło: comment_161200548028pUWBJ7VLFYwbf1lNZ4QJ.jpg
Pobierz