Aktywne Wpisy

rukh +9
źródło: temp_file6042004186199315948
Pobierz
DrN_25 +138
Mireczki pijcie że mną kompot. W końcu podjąłem rękawice budowy domu własnymi siłami. Działka jest, ogrodzenie tymczasowe właśnie zrobione, wymieniłem grunt pod płytę fundamentowa. Może nawet stworze tag do relacji i pełnego sprawozdania z budowy 😅
#budowadomu #budujzwykopem #chwalesie #domparterowy
#budowadomu #budujzwykopem #chwalesie #domparterowy
źródło: 1000028035
Pobierz

Pamiętam, że będąc dzieckiem, często słyszałem starsze osoby zwracające się do mnie w ten sposób, zwłaszcza gdy coś nabroiłem. Ananasie, hultaju, łotrze albo właśnie huncwocie.
Etymologii tego słowa należy szukać za Odrą. To zbitka dwóch wyrazów hund oraz fott, po naszemu psi srom ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pomyślcie o tym następnym razem, gdy będziecie chcieli napomnieć jakiegoś gówniaka z sąsiedztwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podobnie lampucera wywodzi się od niemieckiego Lampenputzer czyli czyściciela lamp, latarnika oprawiającego uliczne lampy. W polskim ma pejoratywny wydźwięk i określa starszą panią, która próbuje uzyskać względy przedstawicieli płci przeciwnej.
#niemiecki #jezykpolski #ciekawostki
Jak kogoś interesują takie posty, to może czasem coś skrobnę pod tagiem #pierretymolog
źródło: comment_1611673750chEM5TC6tYGolUpwl4TPv1.jpg
Pobierz@Pierre_Nietzsche: A to ciekawe, ja to słowo pierwszy raz usłyszałem w jednym z filmów o Harrym Potterze ( ͡° ͜ʖ ͡°)