Wpis z mikrobloga

Przeglądam tag #gielda od jakiegoś czasu i chyba dojrzałem do decyzji, że mogę nieco wtopić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chciałbym włożyć 50-100 tysięcy w akcje Apple, Google i podobnych gigantów, które raczej nie stracą, a będą sobie powoli rosły, małą część tej kwoty wrzucę w jakieś bardziej ryzykowne tematy.
Pytanie do znawców:
1. Czy takie granie na giełdzie ma sens?
2. Jak to najlepiej zrobić, tzn. gdzie założyć konto brokerskie?
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saycool: według mnie wrzucanie takich dużych pieniędzy w dwa giganty na historycznych szczytach. Jeszcze google jako tako ma szanse rosnąć, ale apple od marca urósł chyba ponad 2-krotnie. Lepiej kup spółki płacące dywidendę czy to w Polsce czy w Stanach, ale jestem pewien, że nie stracisz tyle ile możesz stracić na tych dwóch gigantach, bo korekta na spółkach technologicznych jest bardziej niż pewna. Ze 100 możesz spokojnie kupić 5 spółek
  • Odpowiedz
Nie mam limitu czasowego, może być miesiąc jak dobrze urośnie, a może kilka lat.

@saycool: Raczej chodzi to, czy może się okazać, że musisz za miesiąc to wyjąć. Jeśli może, to jest to głupi pomysł.
Jeśli interesuje Cię 5-6% rocznie, to możesz iść w spółki dywidendowe. Możesz też podzielić te 50-100k nie na 2 spółki, ale np. 10 z różnych branż. Ewentualnie ETF nastawione na różne segmenty: np. uran, czysta
  • Odpowiedz
To są luźne pieniądze, więc nie będzie konieczności wyciągania ich.

@saycool: Chociaż tyle dobrego. Na pewno bym nie wchodził ze wszystkim w jedną branżę.
  • Odpowiedz
@Kuklak: a wracając na chwilę do Apple to mam wrażenie, że kurs będzie rósł (pewnie z małymi korektami) z powodu nowych procesorów M1 i tego co się z nimi wiąże.
  • Odpowiedz
a wracając na chwilę do Apple to mam wrażenie, że kurs będzie rósł (pewnie z małymi korektami) z powodu nowych procesorów M1 i tego co się z nimi wiąże.

@saycool: Apple urosło w rok prawie 100% i jest teraz na maksimach. Chyba takiemu gigantowi nic nie grozi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dajmy na to na dłuższą metę te same kwoty. Głównie spółki płacące dywidendy i ewentualnie ETF. Bardziej chodzi by tych środków inflacja nie zjadała.

@krzychummm To chyba XTB bym polecił. Nie ma opłat za transakcję do obrotu 100k euro miesięcznie. Ma wszystkie duże spółki. Nie ma New Connect
  • Odpowiedz
@Kuklak: Kupiłem ostatnio Macbooka z M1, m.in. po to żeby sprawdzić czy to taka rewolucja jak wszyscy mówią i muszę przyznać, że sprzęt robi wrażenie. Nie wiem co musiało by się stać, żeby akcje nagle zanurkowały, moim zdaniem ten rok to będzie duży wzrost.
  • Odpowiedz
Chciałbym włożyć 50-100 tysięcy w akcje Apple, Google i podobnych gigantów, które raczej nie stracą, a będą sobie powoli rosły, małą część tej kwoty wrzucę w jakieś bardziej ryzykowne tematy.

Pytanie do znawców:

1. Czy takie granie na giełdzie ma sens?

2. Jak to najlepiej zrobić, tzn. gdzie założyć konto brokerskie?

@
  • Odpowiedz
@Kuklak: Pytanie na ile bezpieczne w XTB są pieniadze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy nie lepiej zapłacić prowizję w PL banku ale mieć pewność, że nie wyparują pewnego dnia?
  • Odpowiedz