Aktywne Wpisy

Viarus_ +157
Od grudnia mam nową stawkę w #pracbaza po podwyżce, o którą zabiegałem od kilku miesięcy. Ponieważ w tym miesiącu mam wypłatę bez premii to się chociaż cieszyłem że dostanę trochę więcej siana przed świętami. I co? I g---o, zapomniałem że przecież jest II próg, więc w nagrodę że się staram i podnoszę swoje kompetencje, za co dostaję w pracy uznanie w formie podwyżki to kapitan państwo mi zabiera jeszcze więcej.
ANALball +6
Czego jest najwiecej na polskich osiedlach poza Żabkami i kebabem? Tak serio serio od paru dni nachodzi mnie taka refleksja. Czasem na jedną ulice przypada 16 żabek.

Mam tabele użytkownicy z kolumnami id, imię, nazwisko
Kurła Mirki, napisałem sekwencję i triggera, które zwiększają mi kolumnę id w tabeli o 1 przed insertem.
I w insercie nie podaję id, bo to ogarnia trigger.
Chciałem napisać funkcję dodającą użytkownika. Ale przy tworzeniu funkcji musze podać to id.. jak to "obejść"?
CREATE OR REPLACE FUNCTION dodajuzytkownika(imie VARCHAR2, nazwisko VARCHAR2)
RETURN VARCHAR2
IS
GENERATED ALWAYS AS IDENTITY (START WITH 1 INCREMENT BY 1) NOT NULL@trapist_e: Spróbuj:
INSERT INTO uzytkownicy (nazwakolumnyzimieniem, nazwakolumnyznazwiskiem) VALUES (imie, nazwisko);
Komentarz usunięty przez autora
select dodaj_uzytkownika('imię','nazwisko') from dual; ?
mam taką funkcję:
CREATE OR REPLACE FUNCTION dodajuzytkownika(id NUMBER, imie VARCHAR2, nazwisko VARCHAR2, idwypozyczenia INT, id
RETURN VARCHAR2
IS
PRAGMA AUTONOMOUSTRANSACTION;
BEGIN
INSERT INTO uzytkownicy (imie, nazwisko, idsamochodu, stankonta) VALUES (imie, nazwisko,
bo przy próbie ich utworzenia, żadna "siebie nie widzi" i nie potrafią się utworzyć przez to...