Wpis z mikrobloga

Mireczki od #programowanie a zwłaszcza #programista15k - mój młody kuzyn (17 lat) chce uczyć się na poważnie programowania, jest mocno into #it , ale ciągnie go do #gamedev , ma za sobą już pierwsze gry na Unity czy innych gotowcach. Faktycznie w gamedev jest dużo gorzej finansowo , załozmy po 5 latach doswiadczenia w temacie ?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzegorzo: Niech idzie w to co go pasjonuje. Dzięki temu nie straci motywacji do nauki i będzie ona sprawiała mu więcej frajdy. Potem najwyżej stwierdzi, że nie chce mu się rozpychać w gamedev, w którym rzeczywiście gorzej płacą. Ale wtedy łatwiej będzie miał już doświadczenie w programowaniu i nauka nowego języka czy bibliotek przyjdzie mu łatwo.
  • Odpowiedz
@grzegorzo gamedev nie jest jakiś gorszy finansowo tylko wymaga ciągłego skakania i ryzyka, nie każdy to lubi i mając dziecko kredyt itp nie chcesz zmieniać pracy i modlić się żeby gra się sprzedała

Laska graczy, sprzedaż gier itp to wielką niewiadoma. czasami 1 głupia dezycja jakiegoś managera może położyć wszystko.

A firma np 30 lat produkująca soft dla lotnisk i mająca 20 klientów z kontraktami na dziesięciolecia jest stabilna, masz jasno
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@grzegorzo: tak, jest dużo gorzej finansowo. Natomiast nie wyobrażam sobie jak pasjonat gamedev miałby pracować przy jakimś korpogównokodzie tylko dlatego, że dostanie parę k więcej ¯\_(ツ)_/¯ chyba, że chcesz mu zepsuć życie i dlatego pytasz
  • Odpowiedz
@iThink: @powaznyczlowiek: No wlasnie absolutnie nie zamierzam mu tego zmieniac, jestem po prostu ciekaw bo lubie miec pelny obraz - jest dla mnie troche jak syn ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak samo jak miał grubą zajarkę na sci-fi to czytalem o roznych filmach i serialach coby z nim gadac o tym troche :D Teraz jak juz sie zaczyna ocierac o doroslosc no to wiadomo
  • Odpowiedz
@grzegorzo: pierwsze lata to i tak glownie nauka jezyka i podrasowywanie myslenia pod troche innym katem, a potem może zmienic - ja pierwsze 1.5 roku robilem w gamedev.

@3mortis: hmm trochę z jedna firma mi się skojarzyło, ale teraz to awiacja jako "stabilna" to ryzykowne okreslenie - aczkolwiek na pewno biedna nie jest.
  • Odpowiedz