Wpis z mikrobloga

poprzez zmniejszenie opodatkowania owych ludzi co da im szansę po prostu lepiej zarabiać

@TestoDepot: A ubezpieczenie zdrowotne za co sobie kupia? Skoro na wolnym rynku pakiet bedzie kosztowal 5 tysiecy miesiecznie?

podnoszenie płacy minimalnej to rak

@TestoDepot: xdddddddddddd
  • Odpowiedz
ubezpieczyciele to niegłupi ludzie i doskonale wiedzą jak się przedstawia sytuacja ekonomiczna przeciętnego człowieka.

@TestoDepot: To dlatego w USA ludzie z padaczka maja karteczki, ze jesli atak trwa ponizej 10 minut to zeby nie dzwonic po karetke xD. O fali bankructw nawet nie Bede pisal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: A jakby taka osoba trzymała majątek jako firmowy? Albo jakby była zatrudniona na B2B z podatkiem liniowym 19%? Już bardzo wiele dobrze zarabiających osób tak robi. Ty też byś skorzystał na przejściu na B2B, ale to musisz przez pośrednika, bo bezpośrednio UBS nie chce tak zatrudniac.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: Często wszystkie drogie rzeczy, które mają bogaci (wg. Twojej definicji) ludzie, są "firmowe". Samochód? W leasingu. Komputer, telewizor, praktycznie cała elektronika? Na firmę. Ekskluzywne mieszkanie? Ekskluzywne biuro.

Nawet niska klasa średnia w ten sposób optymalizuje podatki. Co dopiero milionerzy.

Nie uważasz, że byłoby tak, że rządzący by sobie założyli wyższe wpływy do budżetu z nowych podatków, wszyscy by sobie zoptymalizowali, a następnie trzebaby było jeszcze mocniej docisnąć "biednych"?
  • Odpowiedz
Nie uważasz, że byłoby tak, że rządzący by sobie założyli wyższe wpływy do budżetu z nowych podatków, wszyscy by sobie zoptymalizowali, a następnie trzebaby było jeszcze mocniej docisnąć "biednych"?

@Orzeech: Nie. I to nie moja opinia tylko po prostu w innych krajach to dziala. Dlaczego w Polsce mialoby nie dzialac?
  • Odpowiedz
@Brzychczy: Nie widać też zwykłego sprytu. Janusze nie mają większych problemów z płaceniem nawet 5 zł na godzinę, (jak nie było minimalnej stawki godzinowej), płacą jak najmniej ile mogą, bo mogą po prostu. A ludzie którzy mniej zarabiają mieliby mieć wyrzuty, niby dlaczego? Mogą opodatkować dla własnych korzyści, ale tego nie robią, bo są naiwniakami, a janusz się śmieje, że takie głupie te ludzie są.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: Nie wiem, czy to działa w innych krajach... zobacz na link, który wrzuciłem kilka postów wyżej z efektywnym opodatkowaniem. Mnóstwo krajów zachodu ma niższe efektywne opodatkowanie pracy a wyższe korporacji. Poza tym naprawdę wszędzie bogaci optymalizują podatki, zwłaszcza np. W USA czy krajach Beneluxu.

Dorzućmy jeszcze do tego nieskuteczność polskiego fiskusa w ściąganiu podatków od naprawdę bogatych (widziałeś sprawozdanie finansowe UBSu Poland?) i mamy przepis na jeszcze większe dokręcenie
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: Ja mam taka minę jak słyszę od komucha ze jak zarabiasz 3000 euro miesięcznie to jesteś bogaty. Bo on w sumie zarabia 500 euro miesięcznie wiec trzeba cię o--------c z pieniędzy xD
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: uwielbiam te wasze antykapitalistyczne wpisy, w których w komentarzach autorzy są sprowadzani na ziemię sensownymi argumentami, ale i tak się przed nimi opierają, nie przyjmują żadnych danych do mózgu (pewnie przez jego degradację komuszą ideologią), a większość ich odpowiedzi to „xdddd”.

Kiedy do was dotrze, że wasze poglądy są szkodliwe, głupie, nierealne, zawistne, a gdziekolwiek próbowano je wprowadzić, tam kończyło się biedą nie tylko dla „bogaczy”, ale dla wszystkich?
  • Odpowiedz