Wpis z mikrobloga

@Dacir Proste i łatwe w nauczaniu, można zrobić w tym większość ułatwiających pracę rzeczy z raportami. Ja vba lubię, gdzie np nie lubie PowerBI i wszytskich dashboardow no one z reguły nie działają
  • Odpowiedz
@Dacir: Według mnie to zależy w co celujesz. Z doświadczenia powiem, że w większości przypadków kontakt z VBA ograniczał się do włączenia makra, ponieważ ktoś już kiedyś takie stworzył. Jeżeli znajdziesz sobie rolę polegającą na usprawnianiu pracy wszystkim, to pewnie może być przydatne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dacir:
Jeśli nie miałeś nigdy styczności z programowaniem to warto się nauczyć. W innym przypadku w razie potrzeby można ogarnąć szybko większość kwestii bo już czuje sie o co w tym chodzi. No chyba że w grę wchodzą jakieś mega zaawansowane projekty to wtedy trzeba będzie przysiąść.
Ja miałem trochę styczności z c# i jak potrzebowalem zrobić coś w VBA to najpierw nagrałem sobie poszczególne czynności makrem, a później modyfikowałem
  • Odpowiedz
@vateras131: Wlasnie potraktowalem VBA jako pierwszy jezyk. Wlasnie dzieki temu nagrywaniu mozna zobaczyc jak wyglada konkretna procedura. Kiedys mialem do czynienia z C++, ale to juz z dwa poziomy wyzej niz VBA. Planuje wlasnie w przyszlosci dorzucic do tego Pythona.

@InnyPunktWidzenia: Zgadzam sie. Uczylem sie PowerBI i nie jest fajne.
  • Odpowiedz
@Dacir
@InnyPunktWidzenia
Ja w poprzednim korpo z uwagi na nadmiar czasu zacząłem się uczyć VBA i coś prostszego umiem zrobić, ewentualnie zmodyfikować istniejące makro. Natomiast w kwestii pbi mam trochę inne zdanie... Trzeba często spędzić dużo czasu tworząc raport, ale znam sytuację, gdzie dashboard mógłby dużo mi ułatwić i przyspieszyć pracę, a i wyniki dla kontrolerow/managementu są szybciej dostępne i łatwiej zobaczyć odpowiednie rzeczy. No i nie ukrywam że ja
  • Odpowiedz
@Dacir a to ciekawy pomysł. Czysto z ciekawości zapytam (uważam, że zawsze warto pytać o pomysły innych dla rozwoju swojego warsztatu) czemu w ten sposób? No bo przy wizualizacjach w pbi osoba oglądająca dowolnie parametry sobie sprawdzać i dla mnie to jest dużo bardziej intuicyjne. No, ale to tylko moja opinia
  • Odpowiedz
@Dacir ja też nie jestem jeszcze mocno zaawansowany, ale widzę jakie mamy dashe i raporty w firmie w pbi. Wg mnie warto się rozwijać w SQL + pbi/SQL + Python, a najlepiej całą trójka jeśli się idzie w analitykę danych
  • Odpowiedz
@SuperGosc11: ja wlasnie mysle, ze znajomosc VBA, Python. SQL i PowerBI to juz swietny pakiet.

VBA akurat znam dosyc dobrze. SQL pewnie sie naucze szybko i moze wtedy wroce do nauki PowerBI. Uczylem sie go nie znajac w ogole. Teraz juz cokolwiek wiem, wiec powinno byc latwiej.
  • Odpowiedz