Wpis z mikrobloga

Mirki takie pytanie z #gamedev: jeśli potrzebuję często odczytywać parametry Rigidbody z samochodu przez różne skrypty to dla wydajności lepiej jest jak:
a) każdy skrypt sobie je pobiera sam
b) zrobić jeden skrypt który pobiera te parametry do zmiennych co klatkę a następnie inne skrypty czytają z tego skryptu np. velocity = skryptPobieraczek.velocity

#csharp #unity
jacku - Mirki takie pytanie z #gamedev: jeśli potrzebuję często odczytywać parametry ...

źródło: comment_16071817994nBv7vcdJjjwUbq01X2JZQ.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacku: Trzeba przetestować. Odwołanie do .velocity robi jakieś wewnętrzne odwołania, ciężko powiedzieć co tam się dzieje :D

Dla prostych obliczeń jak Lerp raczej taka optymalizacja nie ma sensu.

Masz faktycznie jakieś problemy z wydajnością, czy tak rozmyślasz? :>
  • Odpowiedz
@dieow: @MrNobody333: czyszczę kod i chcę mieć wszystko dopięte ładnie. Ale to ma też sens bo jak sobie zmienię parametry tego lerpa to potem skrypty automatycznie pobierają zmienioną wartość. Jeśli komunikacja miedzy skryptami nie pobiera mocy to bym wszystko w ten sposób chciał zrobić
  • Odpowiedz
@jacku: wg mnie bardziej opcja B. Dla wygody. Ja przeważnie robię sobie jednego skrypta z takimi różnymi obliczeniami i w innych skryptach mam refki do tego jednego. Taki master skrypt. Tam się wyliczają wszystkie wartości konieczne cały czas ale trzymam tam też voidy do jakichś konkretnych akcji. Jak w innym skrypcie potrzebuje danego działania to refuje z tego master skrypta.
  • Odpowiedz