Wpis z mikrobloga

Byłem w #mediaexpert żeby kupić monitor na raty 0%. Na stronie zarezerwowałem z odbiorem za godzinę i płatność raty 0%, tak jak zdjęciu. Monitor w piątek kosztował dokładnie 900zł.

* Poszedłem do sklepu, sprzedawca wypełnia wniosek o raty, mówi, że warto wziąć ubezpieczenie.
* Ja mówię, że nie, dziękuję.
* Kolejne 5 minut, on mówi, że to będzie 109zł x 10 rat.
* Ja mówię, że 109x10 to nie jest 900, a miało być 0%, RRSO 0%.
* On mówi, że halo halo, przecież kwota kredytu to 900 zł i to jest na 0%, ale jeszcze jest prowizja dla banku.
* No to zrezygnowałem z rat i wziąłem za gotówkę.

To jak to jest? Nie rozumiem.
Jak brałem telewizor za 2600zł na Allegro z ratami 0% to zapłaciłem 10x260zł, a również kredytu udzielał Alior Bank.

#raty #kiciochpyta #kredyt
wesoly_grabarz - Byłem w #mediaexpert żeby kupić monitor na raty 0%. Na stronie zarez...

źródło: comment_1606740399zmVospXxKloauf4iZIGphl.jpg

Pobierz
  • 126
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
przeczytałem twoje znalezisko i właśnie o tym mówię do cholery. Ze w salonie sprzedawcy nie mają możliwości bo im to z góry system blokuję.

@Trytytytytytka:

Nie wiem o jakim sklepie mówisz, ale w Euro czegoś takiego nie ma.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
ładnie się bawicie raty na monitor za 1000zł xD na zakupy spożywcze też bierzesz chwilówkę u bociana?

@Skipi1111: taki komentarz potwierdza tylko, że w Polsce koniecznie potrzebna jest nauka podstaw ekonomii.
  • Odpowiedz
@1iostatni: prawda. I jestem tego przykładem. Pomimo dużej kasy bank odmówił mi kredytu bo nie widnieje w bik i w ocenie banku jestem niewiarygodny. Jak spytałem skąd to irracjonalne stwierdzenie skoro widza co miesiąc przelewy i oszczędności to powiedzieli ze nawet jakbym miał pol miliona na koncie to wciąż jestem niewiarygodny bo muszę udowodnić bankowi ze regularnie mogę spłacać nawet malutkie kwoty i być w bik żeby bank uznał mnie
  • Odpowiedz
@wesoly_grabarz: miałem ostatnio identyczna sytuacja. Mam już kilka rzeczy santandera i zawsze online a teraz sklep i nawet wiem dokładnie co baba mi wcisnęła bez pytania xD (pakiet usług bankowych za dychę miesięcznie)

W takim wypadku faktycznie najlepiej przez neta bo wszystko widzisz sam, a dzbany w sklepie wpisują co im do głowy przyjdzie.
  • Odpowiedz
Mnie z kolei wkurza, że gdy prowadzę JDG, już w sumie 2 lata, to nie mogę wziąć nawet wyrzynarki za 700 zł na raty. Wszystko muszę kupować za gotówkę. A zarobki ponad 10k netto. Wie ktoś czemu tak jest?
  • Odpowiedz
@wesoly_grabarz coś podobnego było w etui RTV AGD. Jak brałeś i załatwiałeś formalności przez neta to raty faktycznie były 0% natomiast jeżeli zaszedłem do sklepu i tam.wypelniales kwity to doliczana była jedna dodatkowa rata i tam nie było żadnych rat 0%
  • Odpowiedz
@wooster: Mam identyczną sytuacje ale mi dali zdolności 1 200 000pln wiec nie mam pojęcia dlaczego nie miałbyś dostać 700pln. Leasingu tez nie masz?
  • Odpowiedz
  • 1
@marcpol Korzystaj mądrze z kredytów
Każdy kredyt spłacony w terminie wpływa pozytywnie na Twoją historię kredytową. Warto więc rozważyć np. zakup jakiegoś sprzętu na raty albo wzięcie drobnego kredytu, szczególnie jeśli w przyszłości planujesz ubiegać się np. o kredyt hipoteczny. W ten sposób zaczniesz budować swój obraz rzetelnego kredytobiorcy.
https://www.bik.pl/poradnik-bik/od-czego-zalezy-dobra-historia-kredytowa
  • Odpowiedz
@marcpol: nie wiem jak to działa po stronie "analityków" w bankach, ale z tego co pamiętam z doświadczenia zawodowego, to jednak sporo systemów bankowych jest mocno zintegrowanych z BIK. Z tego co kojarzę to wysoka ocena może, ale nie musi mieć wpływu na decyzje o przyznaniu kredytu hipotecznego

Fajnie jakbyś jasno potwierdził: wysoka ocena w BIK nie ma żadnego wpływu na przyznanie kredytu hipotecznego.

Dodatkowo jak się to ma do zdania (Strona ING odnośnie
  • Odpowiedz
@wesoly_grabarz: w sklepie musisz czytać umowę, szukać dodatkowych kosztów i powiedzieć panu, że z nich rezygnujesz. Swego czasu @Grizwold tak brał raty 0%, że pan kilka razy musiał drukować umowę, bo ciągle były jakieś dodatkowe koszty. Oni dostają za to premie, więc im zależy żebyś podpisał bez zastanawiania się, ale te opłaty ostatecznie nie są obowiązkowe ani potrzebne.
  • Odpowiedz