Wpis z mikrobloga

Byłem w #mediaexpert żeby kupić monitor na raty 0%. Na stronie zarezerwowałem z odbiorem za godzinę i płatność raty 0%, tak jak zdjęciu. Monitor w piątek kosztował dokładnie 900zł.

* Poszedłem do sklepu, sprzedawca wypełnia wniosek o raty, mówi, że warto wziąć ubezpieczenie.
* Ja mówię, że nie, dziękuję.
* Kolejne 5 minut, on mówi, że to będzie 109zł x 10 rat.
* Ja mówię, że 109x10 to nie jest 900, a miało być 0%, RRSO 0%.
* On mówi, że halo halo, przecież kwota kredytu to 900 zł i to jest na 0%, ale jeszcze jest prowizja dla banku.
* No to zrezygnowałem z rat i wziąłem za gotówkę.

To jak to jest? Nie rozumiem.
Jak brałem telewizor za 2600zł na Allegro z ratami 0% to zapłaciłem 10x260zł, a również kredytu udzielał Alior Bank.

#raty #kiciochpyta #kredyt
wesoly_grabarz - Byłem w #mediaexpert żeby kupić monitor na raty 0%. Na stronie zarez...

źródło: comment_1606740399zmVospXxKloauf4iZIGphl.jpg

Pobierz
  • 126
@wesoly_grabarz: ja tak lodówkę wziąłem za gotówkę, bo baba tak policzyła 0% "inaczej się nie da", że zapłaciłbym za półtorej lodówki i to przy wpłacie własnej. Oczywiście też w Media Expercie. W innych sklepach lepiej, ale bez szału. Chcesz 0%, to całość formalności robisz przez internet i czekasz na kuriera.
@marcpol: nie wiem jak to działa po stronie "analityków" w bankach, ale z tego co pamiętam z doświadczenia zawodowego, to jednak sporo systemów bankowych jest mocno zintegrowanych z BIK. Z tego co kojarzę to wysoka ocena może, ale nie musi mieć wpływu na decyzje o przyznaniu kredytu hipotecznego

Fajnie jakbyś jasno potwierdził: wysoka ocena w BIK nie ma żadnego wpływu na przyznanie kredytu hipotecznego.

Dodatkowo jak się to ma do zdania
@marcpol: dzięki za odpowiedz. Szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym myśleć. Zasadniczo w sieci większość informacji wskazuje na to, ze jednak pozytywna historia w BIK zwiększa szanse na uzyskanie kredytu hipotecznego.

Zasadniczo widzę trzy scenariusze:
1. Masz racje, większość artykułów się myli/specjalnie wprowadza w błąd (patrząc na to co można znaleść w sieci to szansa na to jest znacząco większa od zera. Z drugiej strony sam BIK tak twierdzi.)
Szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym myśleć.

@makaronzjajkiem: Rozumiem Twoje wątpliwości. Mają one swoje uzasadnienie - w wielu krajach historia kredytowa ma znaczenie przy kredytach hipotecznych, jest to też istotne przy pożyczkach gotówkowych w Polsce.

Dodam, że może wystąpić sytuacja w której "dobry BIK" będzie niekorzystny przy wnioskowaniu o kredyt hipoteczny - w przypadkach korzystania z chwilówek.

Artykuły:
https://blogkredytowy.pl/mity-na-temat-kredytu-hipotecznego
https://www.totalmoney.pl/artykuly/7609124,kredyty-hipoteczne,mity-na-temat-kredytu-hipotecznego---poznaj-8-najwiekszych-mitow,1,1