Wpis z mikrobloga

Nie sądziłem, że napisanie podania o podwyżkę w #pracbaza będzie takie problematyczne. Tyle wzorów w necie, a niczego nie da się zaadaptować do warunków w tej firmie. Tu nie było, nie ma i nie będzie żadnych szkoleń, możliwości rozwoju. Co mam napisać?

Że od pięciu lat nie dostałem ani grosza więcej? Że zielonka bez jakiejkolwiek wiedzy ma taką samą stawkę jak ja po 9 latach? Że sam mam wiedzę większą niż 20 letni pracownicy na moim stanowisku? Wiecznie słyszę tę samą ściemę, że mam najwyższą stawkę w firmie, a się okazuje, że jest zupełnie odwrotnie. Na chu... ja się staram? Regularnie szkolę młodych pracowników, nie rzadko podszkalam doświadczonych, jak są "trudne sprawy" na maszynie to zawsze mnie wołają bo wiedzą, że #heidenhain mam w małym palcu. Z moich uniwersalnych programów #cnc korzysta cała firma, jestem w ...uj elastyczny ze zmianami, praktycznie na każde zawołanie co już pod pracoholizm podchodzi. Zawsze cicho i szybko wykonuję swoją robotę bez narzekania. Potrafię obsługiwać 5 maszyn, gdzie typowy pracownik zatrzymał się na dwóch. I co mam z tego? Gówno mam! Stres, nerwy, cholernie niską samoocenę i w sumie dość pracy na #cnc Chcę odpocząć (,)

I w sumie, powyższymi gorzkimi żalami sam sobie odpowiedziałem na zadane na samym początku pytanie ( ͡ ͜ʖ ͡) ale jak to qrfa zaadoptować do wniosku o podwyżkę, żeby miało ręce i nogi, a nie wyglądało jak proszenie się jałmużnę???

#pytanie #zalesie
Pobierz z.....y - Nie sądziłem, że napisanie podania o podwyżkę w #pracbaza będzie takie prob...
źródło: comment_1606629739m4Dob2MmVOFZGkZAtsxCr0.jpg
  • 76
@zaorany: Kochany tu nie podwyżka tylko zmiana pracy. Nigdy nie dostaniesz podwyżki takiej jak stawka która dadzą ci w nowej firmie za to co potrafisz. Marnujesz się.
@zaorany to napisz jaką masz tą stawkę, bo więcej niż 5k wyciągnąć jako operator, graniczny z cudem to branża nie jest kolorowa i sam już wiesz, mój ojciec 40lat robi, frezer tokarz na konwencjonalnej plus do tego na frezarki 3 osie i 5osi cnc, teraz kupili nowa 4 osiową i też na niej się szkoli, i teraz po podwyżce ma 5,5tys na rękę więc. A programować z ręki Haindehaina na q parametrach
@zaorany: jak uważasz że firma tak ciebie wykorzystuje i płaci ci źle to napisz ten wniosek. Odrzucą, to jeśli czujesz się na siłach by zmienić pracę to walnij L4 i niech zobaczą jak zakład funkcjonuje bez ciebie. To wtedy może docenią. A jak nie no to zmiana pracy to może kiedyś im się odwidzi i podbiją do ciebie albo znajdą substytut ciebie jakiś i może dopiero mu będą więcej płacić (bo
@zaorany: W takich firmach jest tak, że musisz dać wypowiedzenie aby zaczęli poważnie rozmawiać z Tobą o podwyżce, inaczej będą rozmowy, że po nowym roku, później że coś tam...
Kiedyś robiłem w takiej firmie gdzie byłem takim "nowym" co pracował ledwo rok - mimo wszystko zarabiałem tyle co ludzie którzy tam robili kilka lub kilkanaście lat, ale po roku pracy stwierdziłem, że firma to straszny januszex i dałem wypowiedzenie - od
@zaorany: Hej,
Mam teraz troszkę więcej czasu to mogę napisać swoją historię zawodową i zebrane doświadczenie przy staraniu się o podwyżkę. Branża IT więc można powiedzieć niedaleko.

1. Pierwsza praca po studiach.
- 3080 brutto, po 3 miesiącach mieli podnieść - nie podnieśli. Przez kolejne dwa lata na prośby o podwyżki słyszałem, że w następnym kwartale zobaczymy.

2. Wyjechałem za granicę dorobić grosza
- Tu podwyżki dostawałem prawie co miesiąc-dwa. Szefowa