Wpis z mikrobloga

@phil-gwas: Kupiłem go. Ale jakoś powalony jakością nie jestem. Długo się nagrzewa (kolor jest żółtawy przez ok 10 min od włączenia), przy bokach obraz się ściemnia, ale nie ze względu na nierównomiernosć, ale kąt widzenia. I nie idzie tego zniwelować ustawieniem. Trochę to przeszkadza, bo jest widoczne. Straszna szkoda, że DP 1.2, przez co max jest 135MHz w 10 bitach. Ale mało gram, więc wolę tak niż te 165 MHz. IPSGlow
@phil-gwas: PS. Pomiary: Max nierównomierność podświetlenia (przy 90 nitach): 10% (lewy bok). Kontrast - tylko 1000:1 :/ Na rtings wyszło im 1200, ale też zdecydowanie inaczej musiałem ustawić kolory, żeby dostać 6500K. Jednak duża różnica między egzemplarzami musi być.
Nie umiałem tylko błędów kolorów zmierzyć (pożyczyłem tylko na chwilę kolorymetr) ani gamutu - trzeba by chyba do wszystkiego inne aplikacje, albo ja tego znaleźć nie umiałem :/
@Dzyszla: #!$%@? Dzyszla, szanuję profesjonalne podejście i zagłębienie w temacie :D nie dziwię się już skąd tak dogłębny research przed zakupem. Ja tam po prostu szukałem relatywnie jednego z lepszych IPSów 2k 144hz do gierek :P
@phil-gwas: Oj, już będzie z 15 lat, jak SEPa robiłem.
No to jeśli tylko do subiektywnych odczuć mam sie ograniczyć to: 8h pracy nie powoduje zmęczenia (choć raczej z żadnym monitorem jeszcze tego nie doświadczyłem), pomarańczowy jest szczególnie wydatny, kolory mocno nasycone i w biurowej pracy może aż za bardzo. Ale oglądanie filmów to sama przyjemność. HDR, mimo że 400, mnie zachwyca, choć przyznaję, że jeszcze nigdy nie miałem okazji oglądać