Wpis z mikrobloga

kod jak kod - każdy kto się śmieje z polskich nazw zmiennych robi to, bo tyle potrafi zrozumieć z obrazka xD

@powaznyczlowiek: Ktoś, kto myśli, że w jakimkolwiek poważnym systemie wystarczy pozmieniać nazwy zmiennych w IDE naprawdę nie powinien nikogo pouczać o programowaniu XD

Uczcie się angielskiego głąby, to nie będziecie musieli udowadniać całemu światu, że wasza niekompetencja ma jakiekolwiek uzasadnienie.
  • Odpowiedz
@dr3vil: gdy istnialo tylko Asseco i Comarch to się zgodzę. Teraz na szczęście trochę lepiej to zaczyna wyglądać. Nie mówię, że jest idealnie, ale od kiedy zaczynałem swoje przygody z "IT dla ojczyzny" powoli zmienia się na lepsze
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: może same polskojęzyczne nazewnictwo nie jest problemem, ale jest tym co pierwsze rzuca się w oczy.

Jasne, to maper, który prawdopodobnie wykorzystuję jakąś bibliotekę (EPplus, OpenXml) do przepisywania danych do excela. Pomijając polskie zmienne całość wygląda jak napisany przed laborkami projekt na wejściówkę, a nie rządowy agregator danych jakim chwalić się można w wiadomościach.
  • Odpowiedz
@DarthPejter: ale jaki jest sens tlumaczenia tych zmiennych na angielski, jesli jest to slownictwo specjalistyczne i nie zawsze jeat to latwo przetlumaczyc/mozna sie walnac w tlumaczeniu i osoba która pozniej do tego usiadzie bedzie musiala to rozszyfrowywac poł dnia? Juz bez przesady, żadna osoba z zagranicy raczej do tego nigdy nie usìadzie.
  • Odpowiedz
@DarthPejter: Ja miałem i mam styczność z ubd i e-sądem. Nie polecam. Zwłaszcza to drugie. Np. jak nie masz konta jako komornik to sobie nie ściągniesz przez bramkę pdf wniosku egzekucyjnego, a przez web już możesz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
czy ka dobrze widzę, czy ten program robi coś co można zrobić w Excelu jednym ifem, bez tworzenia makra już na etapie wprowadzania danych?

@nieocenzurowany88: innowacyjny program za 200k od znajomego sam się nie napisze ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: Napisałeś wyraźnie, że polskie nazewnictwo to nie jest poważny problem, a wejście z tym w polemikę uznałeś za niedostrzeżenie innych antywzorców. Każda jedna taka chimera powstała kiedyś jako mały projekcik, którego nikt nie planował rozbudowywać, a potem dodajmy to, dodajmy tamto i kończysz z gównem, za którego przepisywanie od nowa nikt nie będzie nikomu płacił.

Sorry, ale to jest durne tłumaczenie ludzi, którzy próbują bronić coś, czego bronić się
  • Odpowiedz
nigdzie nie napisałem że "polskie nazewnictwo to nie jest poważny problem"

w dowolnym IDE pozmieniasz sobie nazwy wszystkich zmiennych w 5min

@powaznyczlowiek: Myślę, że możemy zakończyć dyskusję ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tarec: no bo pozmieniasz - przepiszesz też w dowolnym IDE zabugowany kod - niby jak to ma świadczyć że coś jest/nie jest poważnym błędem i co ma jedno do drugiego?
  • Odpowiedz
nie widzę żadnego przypadku gdzie pisanie kodu po polsku nie jest rakiem

@mikigal: a ja widzę - specyfikacja jest napisana po polsku, masz np. wczytać plik excela wg nagłówka przygotowanego w specyfikacji a następnie coś z tym zrobić np. wyświetlić, również po polsku użytkownikowi

Pola w excelu są opisane po polsku, same dane nic nie znaczą dla logiki programu (ot czytasz je, zapisujesz, wyświetlasz) a same pola oznaczajaą terminy które
  • Odpowiedz