Wpis z mikrobloga

#mojeraycastingowezabawy #programowanie #programista15k #gamedev #raytracing #raycasting
CZĘŚĆ 7.
Czołem, kolejna zabawa z raycasterem. Dorzuciłem "ruszanie głową" i wysokością gracza. Pierwszy będzie służył oczywiście do rozglądania się, a drugi można wykorzystać do skakania lub bujania góra/doł podczas chodzenia. W załączonym filmiku porównanie obu ruchów + oba ruchy połączone do uzyskania efektu jakby latania.

Niestety, optymalizacja z zeszłego wpisu, gdzie miałem pętlę równą tylko połowy wysokości ekranu za pomocą której mogłem rysować od razu sufit jak i podłogę, w tym wypadku odpada.. trzeba przejść przez cała wysokość, co oczywiście trochę wpłynie na wydajność. Na razie nie robię żadnych optymalizacji tylko dorzucam i testuje kluczowe elementy.

Całość robię sobie w WinApi, używam tylko prostych funkcji rysowania do minimapki, a widok z FPS to juz tylko operacje na buforze RGB i wywalanie go na ekran.

ps. mapka po po prawej jest do celów testowych, pokazuje czy promienie i kolizje są dobrze liczone. Rysowanych jest tam 640 linii, co bardzo zwalnia, wiec po wyłączeniu mapki FPS-y skaczą do ponad 200..

Wołam @artikow
ZawzietyRobaczek - #mojeraycastingowezabawy #programowanie #programista15k #gamedev #...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach