Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KingRagnar: jeśli w Polsce wykonuje się ok 1000 aborcji rocznie, z czego 950 z przesłanki która właśnie uznano za niekonstytucyjną to chyba można stwierdzić że praktycznie zakazano aborcji.
  • Odpowiedz
@dzangyl: Widac ze nie masz pojęcia o czym piszesz... wyrok TK stwierdzający ze określony przepis jest niezgodny z Konstytucją powoduje automatyczne wykreślenie tego przepisu z ustawy w dniu publikacji wyroku w Dzienniku Ustaw. Sejm nie musi nic dostosowywać - w dniu publikacji wyroku TK z 3 przesłanek zostaną 2 i dzieje się to automatycznie.

To co wstawiłeś o wyrokach zakresowych dotyczy zupełnie innej sytuacji kiedy wyrok nie dotyczy całego przepisu
  • Odpowiedz
@Wykoppeel1230: no ale przecież wykreślili tylko część przepisu, nie całą ustawę. Podasz jakieś źródło tego przepisu, być może się mylę - nie wykluczam takiej możliwości.
  • Odpowiedz
@Wykoppeel1230: no ale przecież wykreślili tylko część przepisu, nie całą ustawę. Podasz jakieś źródło tego przepisu, być może się mylę - nie wykluczam takiej możliwości.

@dzangyl: Zobacz sobie nawet praktykę skoro nie wierzysz teorii. Otwórz Kodeks Cywilny, przejdź do art. 418, przeczytaj "utracił moc" z przypisem górnym "1", zjedź na dół strony, przeczytaj "Z dniem 18 grudnia 2001 r. na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 4
  • Odpowiedz
@szpongiel: no przecież obecna władza ma mandat wyborczy który uzsykała w demokratycznych, wolnych wyborach. Gramy według zasad i nie krzyczmy jak rozwydrzone bachory jak przegramy i się nam coś nie podoba. Niech robi co robi, weryfkacja przyjdzie w kolejnych wyborach.

@InspektorDupa: jaki zwolennik dyktatury, o czym ty bredzisz? Ja wrogiem Polski? Twojej Polski? Masz swoją? Lepszy i gorszy sort? Hmm... skąd ja to znam xD

@Guzkow:
  • Odpowiedz
na co mam zwrócić uwagę w Dz.U. 2001 nr 145 poz. 1638 bo tam o jakimś Romualdzie Kozłowskim jest i jakichś Bodysach, nic nie rozumiem.

@dzangyl: W opublikowanym wyroku masz "2. Art. 418 Kodeksu cywilnego jest niezgodny
z art. 77 ust. 1 i nie jest niezgodny z art. 64 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej." i to wystarczyło, żeby art. 418 KC utracił moc.
  • Odpowiedz
@Guzkow: czyli wyrok na podstawie wyroku z 2001 roku, a ten z 2001 roku to na podstawie czego miał możliwość sprawić że ten art. 418 KC utracił moc? Zagmatwane, nie rozumiem, może jest jak piszesz może nie. Sam już nie wiem, po prostu poczekam i już nie będę powielał moich wcześneijszych stwierdzeń, dzięki.
  • Odpowiedz