Wpis z mikrobloga

od jakiegos czasu cwicze w domu z hantlami regulowanymi, niestety zatrzymal mi sie progres (i tak smiesznie malo no ale poczatkujacy jestem) na ok 60 kg w sumie na obie rece (wyciskanie nad glowa). tak juz stoi ponad miesiac i nie potrafie wiecej. jakies rady? inne cwiczenia? #pytanie #mikrokoksy #silownia
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nilfheimsan: spróbuj w jakiś sposób zmienić bodziec działający na mięsień - przykładowo jeśli teraz robisz 3 serie po 5, to zrób 4 po 8 z mniejszym ciężarem lub 3-5 serii po 3 powtórzenia z większym.
  • Odpowiedz
@CinuLNS: mam hantle z regualcja co 1 kg, wiec jak na dwie rece robie to dodaje 2kg, przyznam ze jak dodaje te 2kg to juz nie daje rady wiecej niz raz podniesc. moze rzeczywiscie porobic wiecej slabszym ciezarem? czytalem cos o stabilizacji, ze moze miec znaczenie i warto mniejsze ciezary tez porobic
  • Odpowiedz
@nilfheimsan: To w jakim zakresie powtórzeń robisz? Na jeden raz dany ciężar? Wejdź na 6-10 dla barków i będzie git. Dobierz obciążenie tak żeby ostatni ruch w danym zakresie powtórzeń był ciężki, ale żeby został zapas sił na jedno powtórzenie.
  • Odpowiedz
@nilfheimsan: to ja bym proponował zmienić zakres powtórzeń na większy i nieco zmniejszyć ciężar żeby był inny bodziec. Możliwe, że też coś innego Ci kuleje - np. tricepsy i dlatego nie ruszysz dalej. Możesz też czasowo zmienić ćwiczenia na daną partię.
  • Odpowiedz
@CinuLNS: dzieki sprobuje tak, a jakie jeszcze cwiczenia dobrze wykonywac, jakie polecasz? skupialem sie na wyciskaniu lezac, czasem robie zwykle podnoszenie hantli siedzac, albo wioslowanie hantlem
  • Odpowiedz