Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 199
Może mi ktoś wytłumaczyć co obecna władza w Warszawie wyprawia? Wszędzie podwyżki a teraz chcą dowalić 1200 zł na drugie auto dla mieszkańców.. Ja rozumiem, że można Pisu nie lubić i głosować, żeby nie doszli do władzy, ale tak tragicznie jeszcze nie było i jestem mega rozczarowany.

#warszawa #podatki #po
  • 274
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@M0nty: ale państwo ma nic nie zapewniać. W tym przypadku nic nie zapewnia tylko chce dodatkowy podatek za możliwość parkowania w swojej okolicy zamieszkania.
  • Odpowiedz
@luki201 dlaczego niby miasto ma dopłacać do utrzymania twojego przywileju którym jest drugie miejsce parkingowe za pół darmo?
W interesie miasta i mieszkańców jest żeby w centrum było jak najmniej samochodów.

Drugi samochód to jest przywilej a nie mus, skąd ten pomysl że miasto ma obowiązek sponsorowac kierowców?

Jesteś maksymalnie roszczeniowy
  • Odpowiedz
Ale ile według Ciebie kosztuje roczne utrzymanie takiego kawałka?

@ediz4: Nie kawałka, a miliona kawałków (w przypadku warszawy).

Niby dlaczego mój samochód nie może stać pod pracą 8h?

Nie powinien stać 8 godzin za darmo, skoro jest 10 aut na twoje miejsce którzy chętnie zapłacą...
  • Odpowiedz
@ediz4 lol, czy ty serio porównujesz sytuację transportowa na Podlasiu do tej w Warszawie?
Przypominam że mowa o opłacie za parking na drugi samochód w centrum stolicy 38 milionowego kraju gdzie większość mieszkańców porusza się na co dzień komunikacja publiczna która jest przez nich i przez zewnętrzne organizacje dobrze oceniana.

Drugi samochód to fanaberia w tym wypadku a fababerii nie powinien sponsorowac urząd miasta czyli de facto reszta mieszkańców.
  • Odpowiedz
Nie powinien stać 8 godzin za darmo, skoro jest 10 aut na twoje miejsce którzy chętnie zapłacą

@graf_zero: Czyli chodzi o biznes. Płacisz za coś ale miasto postanawia to sprzedać kolejnym 10 jeszcze raz. Czy na tym powinna polegać samorządność? Bo ja myślałem że nad poprawieniem warunków życiowych obywateli.

Nie kawałka, a miliona kawałków (w przypadku warszawy).....

Dla jednej osoby kawałka.
  • Odpowiedz
Bo ja myślałem że nad poprawieniem warunków życiowych obywateli.

@ediz4:
W momencie gdy do centrum chce wjechać i zaparkować 1000 samochodów, a miejsc jest 100, to właśnie takie działanie jest poprawianie życia mieszkańcom.
  • Odpowiedz
  • 0
@M0nty: na miejscach postojowych opłacanych z podatków mieszkańców z danej dzielnicy, które to miejsca w dodatku nie są gwarantowane. Tak samo jak w każdej innej dzielnicy z tym, że trzeba ponieść dodatkowy podatek.
  • Odpowiedz
Przypominam że mowa o opłacie za parking na drugi samochód w centrum stolicy 38 milionowego kraju gdzie większość mieszkańców porusza się na co dzień komunikacja publiczna która jest przez nich i przez zewnętrzne organizacje dobrze oceniana.

@Zgagulec: Więc w Warszawie nie korków w godzinach szczytu. Nie ma to jak alternatywna rzeczywistość. Jeśli twierdzisz że każdy jest w stanie wszędzie dotrzeć komunikacją publiczną i to często na dziwne godziny to jeszcze
  • Odpowiedz
W momencie gdy do centrum chce wjechać i zaparkować 1000 samochodów, a miejsc jest 100, to właśnie takie działanie jest poprawianie życia mieszkańcom.

@graf_zero: To 100 zaparkuje a 900 zawróci. Następnym razem nie będą próbowali wjechać. Nie słyszałem aby poprawianiem życia mieszkańców było nałożenie na nich dodatkowej opłaty.
  • Odpowiedz
stać ich na kupno jednego lub więcej samochodów? Nie rozumiem tego komuszego podejścia.

@luki201: Mentalność Janusza co sam pewnie jest słoikiem z jakiejś zapyziałej wioski.
Czemu uważasz, że zakup większej liczby aut to jakaś nobilitacja i przedsiębiorczość za co należą ci się darmowe miejsca parkingowe?
Przecież każda sprzątaczka może posiadać dwa i więcej aut gdyż obecnie możesz mieć je nawet za przysłowiowe 100zł gdyż istnieje coś takiego jak rynek
  • Odpowiedz
@Cobesh: Czemu mamy urealniać koszty transportu miejskiego? W interesie społeczeństwa jest jego powszechność. To samo się tyczy rowerów. Nie wydaje mi się też żebyś dotował osobiście budowy dróg czy autostrad z których korzystasz. Zrzucamy się na nie wszyscy w podatkach. Więc nie rozumiem argumentu kosztów budowy ścieżek. Wytłumacz
  • Odpowiedz
@graf_zero: W sensie że jest jakiś zamknięty obszar gdzie mieszka 1000 osób a jest 100 miejsc parkingowych i każdy ma samochód?

A poza tym z tych 900 - 90 to byli mieszkańcy domów w centrum. wyjechali do pracy i nie mają gdzie wrócić.....

Zdarza się. Nie spotkałeś się z sytuacji że ktoś Ci podebrał miejsce? Jak chcesz mieć gwarancje to własna ziemia, miejsce parkingowe na prywatnym parkingu. Wszak pisałeś wyżej
  • Odpowiedz
@ediz4: chodzi o to że w pit płacisz w gminie, ale cenne są tylko miejsca w samym centum.
Na obrzeżach wartość miejsca albo inaczej - konkurencją o nie, jest bardziej lokalna.
  • Odpowiedz
  • 0
@ediz4: to nie był argument ad personam, po prostu zauważyłem, że możesz nie cieszyć się sympatią kolegów, jeśli na sugestię jazdy z kimś odpowiadasz "a może ktoś ma w dupie wozić mi dupę". Wracając do meritum: jedna osoba mogłaby z Tobą jeździć, ale jest na innej zmianie. Ponownie kreatywność - nie znam zwyczajów w Twojej firmie, ale bazując na własnych doświadczeniach zakładam, że zmiany z reguły można zamienić z kimś
  • Odpowiedz
  • 0
@faxey: Dobrze napisałeś - tego kogo stać na lepsze auto to zapłaci a jak zwykle dotknie problem najbiedniejszych - z tym, że większość tu komentujących twierdzi, że jak stać Ciebie na auto to stać Ciebie na dodatkowe opłaty..
I zabawne jak przeszkadzają korki i ludzie to właśnie możesz wrócić do siebie na wieś :) ale daj żyć ludziom, którzy mieszkają tu od dziesiątków lat i sobie poradzą dalej bez waszych
  • Odpowiedz
Wszędzie podwyżki a teraz chcą dowalić 1200 zł na drugie auto dla mieszkańców.. Ja rozumiem, że można Pisu nie lubić i głosować, żeby nie doszli do władzy, ale tak tragicznie jeszcze nie było i jestem mega rozczarowany.

@luki201:

nie ma zadnej podwyzki, nie ma zadnych oplat dla mieszkancow za drugie auto.

Zadne oplaty nie zostaly podniesione za wlasne miejsca parkingowe. Placic to co najwyzej bedziesz wiecej, za mozliwosc parkowania na
  • Odpowiedz