Wpis z mikrobloga

Pytanie dla ludzi którzy są ogarnięci w temacie.

Jak uważacie co lepiej zdawać? Rozszerzoną maturę z fizyki czy informatyki? Zapisałem się na rozszerzoną fizę jednak jest mały dylemat ponieważ w mojej okolicy (na zadupiu) jest bardzo trudno znaleźć nauczycieli do fizyki, a jeżeli już jacyś istnieją to wszyscy są zajęci. O programowaniu i algorytmice jednak jest setki źródeł do nauki i mógłbym spróbować się samemu nauczyć przez internet i z pomocą mojego znajomego co się trochę na tym zna. Chciałbym usłyszeć wasze opinie na ten temat. Trudno z mojego poziomiu powiedzieć który z tych przedmiotów jest warty mojego czasu i pracy.

Co byście wybrali? Próbować w dalszym ciągu szukać kogoś do fizyki i trzymać się jej dalej czy może zamienić sobie na informatykę i uczyć się ze znajomym?

#matura #nauka #programowanie #fizyka #szkola #egzamin
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bial654321: Ja osobiście olałem maturę z infy, bo nie czułem się przygotowany po 4 latach w technikum, gdzie kobieta nie umiała nic wytłumaczyć. Dostałem się bez tego na studia informatyczne, skończyłem je i pracuję w zawodzie, więc uważam, że nic nie straciłem z tego tytułu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bial654321: Co do samego wyboru to na studiach informatycznych też miałem fizykę i brakowało mi tego z technikum, bo miałem raptem rok jak w LO i potem jako przedmiot uzupełniający. Braki z technikum z informatyki nadrobiłem w jeden semestr, gdzie okazało się, że przez bajzel w technikum moja wiedza była po prostu nieuporządkowana i nie umiałem jej odpowiednio zastosować. Druga sprawa to pytanie co uczelnia bierze pod uwagę podczas rekrutacji,
  • Odpowiedz
@bial654321: Patrząc z perspektywy czasu matura jest egzaminem dla idioty, więc próbowałbym na Twoim miejscu oba przedmioty zdawać, byle tylko natrzaskać możliwie jak najwięcej punktów
  • Odpowiedz
@bial654321: zdecydowanie fizyka.

1. Bardziej uniwersalna - na więcej kierunków liczy się punktacja.
2. Łatwiej się przygotować - dużo więcej dostępnych materiałów i zbiorów zadań maturalnych.
3. Bardziej przewidywalna - zadania są dość sztampowe, wiadomo jak się je rozwiązuje, typowe szkolne problemy od lat
  • Odpowiedz
  • 2
@bial654321 nie mówię że musisz się uczyć do wszystkiego, ale podejść możesz do wszystkiego. Ja kułem matme ale fizykę też zdawałem. A byłem w takim roczniku, że się opłaciło, gdy na studia matma była zamiennie z fizyką
  • Odpowiedz
@bial654321: Na PW wyżej punktowana jest fizyka. Jest również łatwiejsza.
Odnośnie materiałów, Chwila dla Debila, polecam donate`a. Każde zagadnienie pięknie wytłumaczone. Warto uczyć się z internetu, nie z korepetycji stacjonarnych. Nie dość, że taniej, to możesz wielokrotnie odtworzyć.
  • Odpowiedz