Wpis z mikrobloga

jaki ekspres kolbowy polecacie na początek? myślę o De'Longhi Dedica, chyba najpopularniejszy i jeden z tańszych. wiem że nie jest bez szału ale to też nie potrzebuje czegoś mega, bo espresso będzie raz na jakiś czas bo raczej wole inne metody zaparzania. jakieś alternatywy od niego?

#kawa
mapache - jaki ekspres kolbowy polecacie na początek? myślę o De'Longhi Dedica, chyba...

źródło: comment_1602073919MAEgo5oKWqHiTIAZFzTVOu.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mapache: xD takim czymś to nic nie zrobisz, tylko się poparzysz, a kawa? same lury. Myślę, że na początek Franke A600 MS EC będzie rozsądny, cena nie jest zła, no i można tam coś faktycznie zrobić.

• Odpowiedz
@mapache: Ja mam i polecam. od dwóch lat działa bez problemu, choć robi tylko ze 2-3 kawy dziennie. Kawoszem nie jestem ale kawę dla mnie robi spoko. Jest mały, ładnie wygląda, mleko spieni.
  • Odpowiedz
@mapache: pytanko czy chcesz używać a) mielonej już kawy z marketu lub młynka nieprzeznaczonego do mielenia pod espresso czy b) może masz odpowiednio dobry/drogi młynek. Ten ekspres ma filtry z podwójnym dnem (ciśnieniowane) więc się nada do tego pierwszego przypadku. Jak chcesz wejść mocno w świat prawdziwego espresso to trzeba mieć dobry młynek i zmodyfikować filtry w tej Dedice lub kupić inny ekspres.
  • Odpowiedz
@BialoCzerwony: mam swój młynek, co prawda Hario ale po paru własnych modach. o filtrach czytałem by używać z podwójnym dnem zamiast ciśnieniowych. do tego też zalecane zmiana dyszy
  • Odpowiedz
@mapache: to fajnie. Dobry młynek może zmielić odpowiednio drobno by móc używać filtrów nieciśnieniowych z pojedynczym dnem (od spodu wiele dziurek, sitko takie). Te z podwójnym (ciśnieniownane za pomocą jednej małej dziurki na dole) są pod kawę z marketu i z założenia wychodzi podobno takie prawie-espresso. Ale wielu ludziom, nie-freakom to wystarcza :)
BialoCzerwony - @mapache: to fajnie. Dobry młynek może zmielić odpowiednio drobno by ...

źródło: comment_1602075549XqMZ7Uldv0nvMk31sp1Yfr.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@mapache: jak nie chcesz pic często to może kawiarka albo aeropress z fellow prismo? Z taniego ekspresu i tak nie otrzymasz "espresso®" a imo przy tych metodach da radę otrzymać coś podobnego.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pagliacci: kawiarke i AP mam. prismo espresso nie da, co najwyżej da lepsza wersje zwykłej czarnej. kawiarke też mam. ale chce rasowe espresso
  • Odpowiedz
@mapache: "Rasowe" espresso to nie taką maszyną niestety. Porządne espresso w domu to w ogóle zabawa.
Jeśli jednak nie jesteś wielkim koneserem to i ze zwykłego ekspresu z lidla będziesz zadowolony.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@muguet: powiedzmy że oczekuje czegoś więcej. pijam głównie kawę speciality, wszystkich nut może nie powiem od razu ale coś tam umiem więcej
  • Odpowiedz