@Fostrzyk: W sumie nie wiem jak pod Mintem, ale ustawiało się szyfrowany BTRFS i /boot nieszyfrowany :P Manjaro Architect fajnie to ogarnia, ale trzeba jako tako znać się na kompach
@fervi: Mint zaczął wierzgać przy formatowaniu na btrfs, przy drugim podejściu nie chciał bootloadera zainstalować (z ręki zle LUKSa zamontowalem czy coś w ten deseń). Teraz czytam co ludzie piszą. Mam w koncu czas na testy, zobaczę co się uda.
Snapshoty snapshotami ale 1:1 partycji jest prawie równie dobre :v
Ktoś może się podzielić doświadczeniem z instalowania BTRFS + LUKS?
@Fostrzyk: W sensie? Ja mam, działa ale domyślnie instalator chyba nie używa LUKS i wszędzie chce LVM wciskać nawet jak go nie potrzebujesz, musisz ręcznie popartycjonować sobie dyski przed instalacją (stworzyć kontener LUKS) i po instalacji skonfigurować crypttab i przeinstalować bootloader.
Tak po jakimś czasie stwierdzam, że najlepiej by się chyba instalowało przez debbootstrap.
Ktoś może się podzielić doświadczeniem z instalowania BTRFS + LUKS?
Snapshoty snapshotami ale 1:1 partycji jest prawie równie dobre :v
@Fostrzyk: W sensie? Ja mam, działa ale domyślnie instalator chyba nie używa LUKS i wszędzie chce LVM wciskać nawet jak go nie potrzebujesz, musisz ręcznie popartycjonować sobie dyski przed instalacją (stworzyć kontener LUKS) i po instalacji skonfigurować crypttab i przeinstalować bootloader.
Tak po jakimś czasie stwierdzam, że najlepiej by się chyba instalowało przez debbootstrap.