Wpis z mikrobloga

• 29
Kiedyś myślałem że bycie #programista15k to raj na ziemi a przecież takie pieniądze prawie w całości idą na codzienne wydatki:
3500 rata mieszkania i opłaty
3000 leasing auta
ok 1000 paliwo, parkingi
ok 2000 catering dietetyczny
ok 1500 drobne zakupy spożywcze, mieszkaniowe
1000 pieniądze dla dziewczyny bo jeszcze nie pracuje
ok 1000 wyjścia ze znajomymi, rozrywki na mieście
Zostaje niecałe dwa tysiace które i tak zwykle się rozchodzą na niewymienione wyżej kategorie. I jak w tym kraju można normalnie żyć jak nawet nie da się odłożyć normalnych pieniędzy

#warszawa #pracbaza #zwiazki #programowanie #pdk
Mishy - Kiedyś myślałem że bycie #programista15k to raj na ziemi a przecież takie pie...

źródło: comment_1599512713sPRRCXxVIZAboMFyaDNDQI.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@winsxspl mieszka ze mną, ale uznaliśmy że skupi się na studiach a na pracę przyjdzie czas później
A-----l tylko sporadycznie ale napoje są jeszcze droższe a wszystkie rozrywki typu kręgle, ścianki, i inne też swoje kosztują
  • Odpowiedz
@Reiter:
Pensja jak najbardziej realna.
Wydatki też. Głupie wyjście do teatru i tania kolacja to 500pln.
Nie zmienia to faktu, że jeżeli to prawda, to autor ma spore problemy z gospodarnością.
  • Odpowiedz
@Mishy ja z 500 zl alimentów potrafię oszczędzić chodząc na miasto i korzystając z zabawy, wszystko leży w kwestii tego jak bardzo rozrzutny jesteś
  • Odpowiedz
@zortabla_rt zabawa nie polega na wydawaniu pieniędzy tylko na miłym spędzeniu czasu. Pieniędzmi mogę sobie dupe wytrzeć, jeśli nie będę miał z kim tego spędzić. A przyjaciele nie patrzą na portfel, jeśli są prawdziwymi przyjaciółmi.
  • Odpowiedz
@Reiter: Oczywiście, można zabrać laskę do belvedere lub amaro i wdać kilka razy tyle.
Ja lubię teatr kwadrat, gdzie bilet za parę to koszt ok 250zł. Za resztę spokojnie można zjeść a w drodze powrotnej wyskoczyć na drinka.
  • Odpowiedz
@zortabla_rt wiesz jak miliarderzy doszli do swojego majątku? Wiedzieli, kiedy muszą oszczędzić. Nie trwonili swojego zarobku tylko go gromadzili, a potem pomnożenie było tylko kwestia czasu. Jeśli wszystko wydajesz to z czego pomnożysz?
  • Odpowiedz
@brakloginuf: ja tam stosuję - z małymi zmianami i to "w dół" amerykańską zasadę na temat finansowania aut - 20/4/10.

20% pierwsza wpłata (wpłacam więcej), na 4 lata (biorę na 3), 10% miesięcznych przychodów brutto (mniej).

Co do leasingu to też zgoda :D ogólnie bait jakich wiele, ale zobaczymy jak się rozkręci :D
  • Odpowiedz