Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #windows #windows10 #linux
Siema Mirki
chcę sobie po taniości wmontować gdzieś pod telewizor komputerek SFF za jakieś 150zł w sumie. Będzie tam celeron g1820, 4gb ramu, 120gb ssd i w sumie tyle (ofc w obudowie, z chłodzeniem i zasilaniem).
Teraz dwie sprawy

1. Uciągnie to - i dosłownie tylko i wyłącznie to - filmy w FullHD z internetu i dysku? Będę jechał na integrze.

2. Jaki system na tym postawić? Lekki windows 7, windows 10 z większą ilością funkcji (które raczej na nic mi się nie przydadzą) czy jakaś dystrubucja Linuxa?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@XkemotX bez problemu, wsparcie HD miałbyś nawet przy starusienkim 775 (g41)
System to zależy od tego co używasz, ja bym stawiał normalnie 10, ewentualnie wykrojoną z usług
  • Odpowiedz
@XkemotX: Na tym celeronie to ludzie potrafią w jakiegoś LoLa i inne mniej wymagające gierki grać to 1080p na Jutub powinnien uciągnać :)
Z 4GB ramu i 120GB dyskiem do oglądania filmików nie pchałbym się w windowsa tylko brał jakiegoś lekkiego linuxa jak Mint Xfce (chyba największy pewniak i noob friendly), Xubuntu, Lubuntu.
  • Odpowiedz
@winsxspl: No raczej tylko przeglądarka do odpalania rzeczy z YT/CDA. Aplikacja (o ile jest) Netflixa, no i jakiś zewnętrzny odtwarzacz - w sumie to nie wiem jaki wybrać, VLC chyba - do puszczania rzeczy z dysku.
  • Odpowiedz