Aktywne Wpisy
FLAC +16
#ukraina #rosja #wojna #ruskapropaganda #ukrainskapropaganda
Zapewne zauważyliście tutaj albo wśród znajomych pewien trend. Ci którzy byli najgorętszymi wyznawcami covida, cieszyli się na lockdowny, zabieranie wolności, najgłośniej postululowali obowiązki szczepień i zamykanie ludzi którzy się sprzeciwiają - teraz oni są najbardziej proukraińscy, tak samo zaślepieni jak w czasie covida. Nie przeszkadza im nic, nie przeszkadza im to że PIS dogadał sie z władzami ukraińskimi na trucie polaków, na brak wykorzystania okazji do rozliczenia
Zapewne zauważyliście tutaj albo wśród znajomych pewien trend. Ci którzy byli najgorętszymi wyznawcami covida, cieszyli się na lockdowny, zabieranie wolności, najgłośniej postululowali obowiązki szczepień i zamykanie ludzi którzy się sprzeciwiają - teraz oni są najbardziej proukraińscy, tak samo zaślepieni jak w czasie covida. Nie przeszkadza im nic, nie przeszkadza im to że PIS dogadał sie z władzami ukraińskimi na trucie polaków, na brak wykorzystania okazji do rozliczenia
rzezbiarka +10
Kurczę, nie umiem w życie chyba. Doradźcie mi proszę co zrobić, bo rok temu kupiłam sobie mieszkanie. Dwupokojowe w domkach szeregowych. Identycznych jak na zdjęciu poniżej (zdjęcie z neta dla przykładu).
Cena była bardzo dobra, bo nie całe 170 tysięcy. Z tyłu domu jest typowo angielski ogródek, Jakieś 30 metrów kwadratowych.
Mieszkanie jeszcze remontuje, została mi w sumie łazienka. Wszystko spoko, ale ja nie czuje się w tym miejscu dobrze.
Nie mam
Cena była bardzo dobra, bo nie całe 170 tysięcy. Z tyłu domu jest typowo angielski ogródek, Jakieś 30 metrów kwadratowych.
Mieszkanie jeszcze remontuje, została mi w sumie łazienka. Wszystko spoko, ale ja nie czuje się w tym miejscu dobrze.
Nie mam
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Policja która konwojowała karetkę miała na wyposażeniu agregat prądotwórczy na wszelki wypadek.(
Na bramkach A4 policja zblokowała ruch tak by konwój dotarł do otwartych bramek. Na kolejnych bramkach to samo i tam dołączają kolejne radiowozy do pilotowania przejazdu.
Sprzęt wytrzymał bez wspomagania, bo transport wyniósł 45min.
Krakow-Prokocim - Zabrze.
45 minut!
#999 #ratownikmedyczny #medycyna #wejsciesilowe
https://www.facebook.com/edyta.trebacz.7/posts/760319048151091
https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/przeszczep-serca-u-dziecka-to-wyzwanie-w-polsce-brakuje-dawcow,1021924.html
@Canibal111: Przecież ja tego nie rysowałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Korba112: Z jednej strony szacunek dla ratujących życie, a drugiej strony państwo z gówna i kartonu. Bateria na 40min? To już naprawdę nie mamy helikopterów transportu medycznego i większych baterii żeby pracownik musiał się takimi
Robi wrażenie. Raz udało mi się w 1h30min i byłem z siebie dumny. Brawo Panowie/Panie
@Felonious_Gru: przecież coś takiego może być zamontowane chociażby pod fotelem kierowcy, czy właściwie w dowolnym miejscu. Zaryzykowalbym stwierdzenie że nawet w schowku pasażera po przerobieniu chłodzenia. Ciężko mi sobie wyobrazić też wpływ tych dodatkowych 3kg....
2kW mocy ciągłej to waga 5.5kg. Przykład pierwszy z brzegu: https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/mobile/product_info.php/products_id/130?gclid=EAIaIQobChMInLq_7daV6wIVzOeyCh3Gtg_aEAQYBSABEgKRefD_BwE
@lubie-kasztany: Jak dobrze zgruzowana to i w wiadrze się zmieści.
@japycz: https://gazetawroclawska.pl/wroclawskie-karetki-sa-za-ciezkie-wiekszosc-w-ogole-nie-powinna-jezdzic-ale-innych-nie-ma/ar/c1-14715834
Proszę o zweryfikowanie.
https://gloswielkopolski.pl/ten-sprzet-ratuje-zycie-zobacz-jak-sa-wyposazone-karetki-poznanskiego-pogotowia-ratunkowego-zdjecia/ga/12994592/zd/27833682
Więc niektóre mają przetwornice.
Bo z tego co piszesz, zakładam że to nie sprzęt będący na codzień wyposażeniem karetki
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
https://www.wolframalpha.com/input/?i=average+speed+110km+45+minutes
@japycz: 2kW z gniazdka 12V? 166 amperów?
W praktyce wątpię żebyś wyciągnął z tego gniazdka więcej niż 300W (a to już 25A) ale w sumie to ja się gówno znam więc niech ktoś kto się zna poprawi :)
Ale moja osobówka (Honda Civic) ma na gniazdku zapalniczki bezpiecznik na 20A więc po mojemu to więcej niż 240W z niego nie
- złapanie gumy
- kamyk trafia w szybę
- tico jedzie pod prąd
- karambol
- awaria karetki
@Felonious_Gru: link który wrzuciłeś do przeciążonych karetek to niechlujstwo firmy która je modernizowała ewentualnie tego kto wybrał takie samochody i takie wyposażenie do nich. Niestety
@japycz: na przykład z przetwornicy używanej raz na ruski rok (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Artykuł dałem jako przykład, że dodatkowe kilka kilogramów to nie jest siatka ziemniaków tylko być może kwestia przekroczenia limitów
@dominowiak
W karetce można było zapewnić zasilanie zastępcze czego nie da się zrobić w śmigle.
@Tylko123 5 osób. 3 od nas i 2 kardiochirurgów z e szpitala.
To była karetka Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.
@dos_badass
@bigos555
Hahaha ale u nas to normalne, że na kogoś bardzo grubego mówimy "ciężki stan" :)
@DumnyzbyciaPolakiem
@szerlokholms
o LPR napisałem wyżej
@uczeniemaszyn
@dominowiak
LPR lata do transportów. I faktycznie jest czasem potrzebny do akcji, a jest zajęty.
@Wyrewolwerowanyrewolwer
@George_Liquor
@EliG
@LM2137
@dididida tu pacjent był przygotowany ale nie było technicznej możliwości zapewnienia zasilania zastępczego co udało się zrobić w karetce.
@pies_ogrodnika
@merytorycznie_niepoprawny
Dobry
@Korba112: a pacjent? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie kolesiowi chodziło o nawiazanie do wpisu (pasty?) o tym, że ktoś jechał w trasę 100km a przygotowania jak na trip przez całą Eurazję
Ostatnio był wpis różowej o niebieskim co chciał spać co chwilę na 350km trasie.
@japycz: wow, w życiu bym nie powiedział że tam są takie prądy. A jak to jest na biegu jałowym podczas postoju ile prądu daje taki alternator? Zastanawiam się na ile samochód dubluje się jako generator, w sensie czy dałbym radę mając taką dużą przetwornicę 12DC->230AC odpalić np. płytę
Nic nie usuwałem.
Transport był w nocy więc przy minimalnym ruchu.
@Felonious_Gru:
@Korba112:
Dawajta tu linki, i to już! xD
@korba112 ale tu nie o "ciężki stan" a o "ciężki transport" mowa. :p
@japycz:
Wybaczam.
@Pantokrator: Chłopie.... U nas mało kogo byłoby stać na taką winietę. W Polsce roczna musiałaby pewnie kosztować z 5 tysięcy.
( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@adios: Na A4 Katowice-Kraków większym problemem aktualnie są zwężki i przerzucanie ruchu pomiędzy jezdniami a nie same bramki. Autopay i się nie zatrzymujesz - zwalniasz do tych 30-40 km/h i tyle. Poza tym o 30% taniej, to chyba tylko głupi nie skorzysta. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
@gatineau: tyle ile akurat potrzeba. Praca alternatora steruje regulator, prąd generowany zależy od tego co masz włączone i w jakim stopniu naładowany jest akumulator. Włączysz światła, grzanie foteli, szyby, subwoofer w bagażniku to i prądu dla tych urządzeń trzeba.